Merkelová přiznala: Němci důvěřují více Rusku než USA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila neochotu nemeckých podnikateľov viesť rozhovory o dohode o takzvanom „slobodnom obchode“ medzi USA a Európskou úniou (TTIP), pričom ich obvinila z antiamerikanizmu.

Svoje najnovšie perly pani Merkelová vyslovila počas vystúpenia na Dni nemeckého priemyslu v 2016 v Berlíne. „Ak by bola reč o dohode s Ruskom, nevypočuli by sme si ani polovicu tej kritiky, ktorú počujeme teraz. Mali by sme sa nad tým zamyslieť,“ povedala Merkelová a vyzvala nemeckých podnikateľov prehodnotiť svoj postoj k tomu, čo ona nazýva „ekonomická spolupráca“ s USA.

Ešte predtým vicepremiér a minister ekonomiky Nemecka Siegmar Gabriel vyhlásil, že rozhovory o TTIP stroskotali.

Protivníci TTIP sú presvedčení, že táto dohoda vnucovaná zámorím a jeho agentmi v Európe presadzuje výlučne záujmy transnárodných spoločností, ktoré presadzujú zníženie kontroly a oslabenie regulačných opatrení v Európe. Na svoj prospech a v neprospech obyvateľov európskych štátov.

Pripomeňme si, že radoví Nemci majú k zmluve o TTIP jednoznačne odlišný postoj než vítačka atómových inžinierov zo Somálska a jadrových fyzikov z Mauretánie Merkelová. Minulý mesiac v siedmich nemeckých mestách demonštrovalo proti neokolonizačnej dohode o TTIP okolo 320 000 Nemcov: 70 000 v Berlíne, 65 000 v Hamburgu, 55 000 v Kolíne nad Rýnom, 50 000 vo Frankfurte nad Mohanom, 40 000 v Stuttgarte, 25 000 v Mníchove a 15 000 v Lipsku.

Mnohí Nemci majú svoj názor nielen na dohodu o TTIP, ale aj na samotnú nemeckú kancelárku Merkelovú. 3. októbra, na výročie nemeckého zjednotenia, sa v Drážďanoch objavil aj transparent, ktorý nikoho z početných demonštrantov nedráždil: „Putin do Berlína, Merkelovú na Sibír!“

(KPa, hs.sk, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru