OSN vyzvala Saúdskou Arábii vzdát se krutých trestů dětí!

Výbor OSN pro práva dítěte vyzval Saúdskou Arábii opustit těžkou diskriminaci dívek a zrušit zákony jako kamenování, amputace částí těla, lynčování a trest smrti pro děti.

Spojené státy, nejbližší spojenec Saúdské Arábie na Blízkém východě o takové kritice nehovoří. A Evropská unie, která jinak vidí na každém jiném sebemenší škraloup a poučuje o lidských a demokratických právech traktáty o „evropských hodnotách“, v tomto případě rovněž zarytě mlčí.

Nezávislí odborníci komise oznámili, že v království je právo šaría nade vše, včetně Mezinárodní úmluvy o právech dítěte. Výbor vyjádřil znepokojení nad tím, že Rijád „stále nepovažuje dívky plnohodnotné subjekty práva, a ve vztahu k nim pokračuje v závažné diskriminaci v právních předpisech i v praxi, stejně jako je nutí do patriarchálního systému”, uvedla RIA Novosti s odkazem na zprávu agentury Reuters.

Podle zprávy, jsou v Saúdské Arábii děti starší než 15 let stíháni jako dospělí, a je proti nim používán trest smrti. Například, 47 lidí bylo popraveno v lednu tohoto roku, čtyři z nich byli mladší 18 let v době trestu smrti.

Odborníci vyzval saudské orgány, aby zakázaly samotky a doživotní vězení dětí, přítomnost dětí a mladistvých na veřejných popravách. Dodali, že jakákoli forma sexuálního zneužívání vůči dětem by mělo být považována za trestný čin.

Výbor rovněž odsoudil letecké údery útoky Saúdské Arábie na Jemen, v jejíchž důsledcích byly stovky dětí zabity a zraněny. Právě na příkladě Jemenu a syrského Aleppa se projevuje dvojí metr k uplatňování „humanistického“ přístupu Západu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru