Nejbližší stoupenec Merkelové vyzval k podpoře „německého islámu“

Nejbližší přívrženec německé kancléřky Angely Merkelové, ministr financí Wolfgang Schäuble podpořil „německý islám“.

Merkelová už dřív prohlašovala, že „islám je vlastní Německu”, aniž by přitom upřesnila, o jakou podobu islámu se jedná.

Za tuto větu Merkelovou zkritizovala veřejná organizace PEGIDA, jejíž členové zdůraznili, že islám nikdy nebyl v Německu tradičním náboženstvím. Počet muslimů se v této zemi značně zvýšil v minulém roce, po tom, co vedení začalo prosazovat „politiku otevřených dveří” ve vztahu k uprchlíkům z Blízkého východu, mimo jiné ze Sýrie.

„Jedná se o sebeurčení tady žijících muslimů v duchu našeho svobodného a tolerantního řádu,” upřesnil ministr financí ve svém článku pro list Welt am Sonntag. Neustále se zvyšující počet muslimů „je výzvou pro větší část společnosti”, píše Schäuble, protože se jedná o „lidi z naprosto jiných kulturních kruhů”.

Vyzval Němce, aby si i nadále „byli moc dobře vědomi toho, co je pro nás důležité, jak chceme žít”. „Jedině v takovém případě bude nám i ostatním jasné, co chceme dělat. Mezi „nás” musí patřit co nejvíc lidí, nezávisle na jejich původu a vyznání,” dodal Schäuble.

(KPa, Sputnik, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru