Rusko ztrácí trpělivost a nasazuje v Sýrii komplexy „Antej-2500“

Rusko poprvé na syrském území instaluje systém protivzdušné obrany „Antej-2500“, píší „Vedomosti“ , s odkazem na americký televizní kanál Fox News. Dva ze tří amerických novinářských zdrojů říkají, že o víkendu stroje dorazily do přístavu Tartus, kde má Rusko vojenskou základnu, systém zůstává v nesmontovaném stavu.

Kanál to označil za znamení expanze ruské vojenské aktivity v Sýrii na podporu prezidenta Bašára al-Asada. Podle zdrojů, tyto systémy jsou schopny odolat americkým řízeným střelám v regionu.

Bude to poprvé, co Rusko postaví tento systém v zahraničí, říká západní zdroj. V listopadu poté, co turecké letectvo sestřelilo ruský bombardér Su-24, byly na ruské základně Hmejmin nasazeny S-400.

Systém Antej – 2500 používá dva typy raket, schopných reagovat na balistické rakety a letadla..Protiletadlový a protiraketový systém Antej-2500 je modernizovanou verzí systému S-300V. Jeho střely mají podle výrobce dolet 2500 kilometrů a zachytí rakety letící rychlostí 4500 metrů za sekundu.

Americké ministerstvo zahraničí 3. října oznámilo odstoupení od dvoustranných jednání s Ruskem o Sýrii. Americké ministerstvo zahraničí to vysvětlilo tím, že Rusko nejedná v souladu s předchozími dohodami. Ruské ministerstvo zahraničí označilo tuto akci za „pokus Washingtonu přesunout odpovědnost“ za svou vlastní nečinnost na Rusko.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru