Orbán burcuje: Referendum o kvótách bude osudové

Nedeľňajšie referendum o prerozdeľovaní utečencov na základe kvót bude osudovým pre Maďarsko i Európsku úniu, uviedol v článku zverejnenom dnes v denníku Magyar Idök predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

V nedeľu podľa jeho slov budú mnohí sledovať dianie v Maďarsku. “Budeme síce rozhodovať zdanlivo o jednoduchej otázke, v ktorej však je všetko, čo sa týka osudu Európskej únie a Maďarska,” povedal premiér.

“Zdá sa, že Maďarsko sa vďaka svojej zemepisnej polohe dostáva do centra pozornosti raz za 30 rokov. Tak tomu bolo v roku 1956 (protisovietska revolúcia) i v roku 1989 (zmena režimu). Teraz je na nás, aby sme pri južných hraniciach Európy zastavili hrozbu sťahovania národov,” zdôraznil Orbán, podľa ktorého je Maďarsko jedinou krajinou EÚ, v ktorej sa vláda spýtala ľudí na ich názor o prisťahovalectve.

V nadchádzajúcich mesiacoch bude podľa predsedu maďarskej vlády potrebné zabrániť Bruselu, aby presadil právne normy týkajúce sa nanútenia prisťahovalcov jednotlivým členským krajinám Únie. “Dôležitú úlohu v tom zohrajú aj krajiny Vyšehradskej štvorky, pričom na budúci rok vysvitne, akým smerom sa uberie EÚ po parlamentných voľbách vo veľkých európskych krajinách,” uzavrel Orbán.

Maďari 2. októbra pristúpia k volebným urnám v referende s otázkou “Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?”

(KPa, hs.sk, Foto: Slavko Sereda / Shutterstock.com)

Přejít nahoru