John Kerry: V Sýrii nás Rusové přechytračili!

Americký ministr zahraničí John Kerry řekl, že ho v syrském problému „rusové přechytračili”, napsaly The New York Times s odkazem na 40minutový zvukový záznam provedený v kuloárech Valného shromáždění OSN.

Podle publikace se setkání hlavy americké diplomacie a dvou desítky zástupců řady syrských humanitárních a opozičních organizací, stejně jako diplomatů tří nebo čtyř zemí konalo 22. září, pár dní po vypršení příměří mezi syrskými vládními silami a opozicí. Mluvčí ministerstva posléze tvrdil, že šlo o soukromý rozhovor.

Deník píše, že si Kerry opakovaně stěžoval na ruské silové řešení a že jeho postoj k syrské otázce „nebyl podpořen vážnou hrozbou síly k vyřešení konfliktu”. „Jeho zklamání a nesouhlas s Bílým domem je stěží tajemstvím, ale na nahrávce si Kerry otevřeně stěžuje, že ho Rusové přelstili, a vyjádřil nesouhlas s některými rozhodnutími Obamy a řekl, že Kongres by nikdy nesouhlasil s použitím síly,” uvedly NYT. „Snažíme se podnikat diplomatickým způsobem, ale je to marné. Nikdo není více zklamaný, než my,” cituje vydání šéfa ministerstva zahraničí.

Neméně šokující bylo další Kerryho prohlášení Kerry v němž uvedl, že do voleb v Sýrii by měl být zapojen současný prezident Bašár Asad, a to navzdory skutečnosti, že oficiální postoj Obamy s něčím takovým nepočítá – Bílý dům trvá na odstoupení syrského vůdce.

Kerry se snažil vysvětlit svým partnerům rovněž to, že USA nemají žádné právní důvody k útoku na Asadovu vládu, zatímco ruské síly tam jsou na pozvání úřadů.

Deník píše, že účastníci schůzky odcházeli v depresivní náladě, přesvědčeni o tom, že další pomoc Bílého domu by se neměla očekávat. „Mnoho Američanů nevěří, že musíme bojovat a posílat naše mladé lidi umírat v cizí zemi,” citovaly noviny politika.

(KPa, pz.cz, Foto: deepspace / Shutterstock.com)

Přejít nahoru