Pentagon platil firmě vyrábějící falešná videa Al-Káidy!

Americké ministerstvo obrany během války v Iráku spolupracovalo s britskou PR agenturou Bell Pottinger zabývající se negativní propagandou teroristické organizace Al-Káida, včetně šíření falešných videí, uvedly The Daily Beast.

Podle výsledků Výboru vyšetřování investigativní žurnalistiky (Bureau of Investigative Journalism), Pentagon zaplatil Bell Pottinger asi 540 milionů dolarů za pokrytí války v Iráku v období od roku 2007 do roku 2011. Podle videoredaktora PR-firmy Martina Wellse se povinnosti společnosti skládaly ze tří typů úloh: výroby televizních spotů ukazující Al-Kajdu v negativním světle, vytvářet falešné novinové zprávy jakoby vysílané arabskou televizí, stejně jako vypouštění falešné reklamy propagující činnost Al-Káidy.

Americká armáda podhazovala CD s falešným videem Al-Káidy během útoků. „Když provádí prohlídky v domě a dělají nepořádek při hledání jakéhokoliv materiálu, prostě tam podhodí CD,” citují noviny Wellse. Pak armáda sledovala IP-adresy těch, kteří si pohlíželi disky. Kromě Iráku, byly disky sledovány v Íránu, v Sýrií, a dokonce i v Americe.

Podle Wellse v Iráku personál Bell Pottinger pracoval bok po boku s americkými vojenskými a zpravodajskými agenty na vojenské základně Camp Victory, který se nachází v Bagdádu. Společnost informovala o své činnosti Pentagon, CIA a Národní bezpečnostní radu. Wells popsal práci na tomto základě, jako „šokující, otevírající oči a život měnící”.

Jak bylo oznámeno, Úřad sledovat činnost Bell Pottinger v Iráku prostřednictvím smluvních kontraktů amerického ministerstva obrany, záznamů zadávání zakázek operací, firemní dokumenty, publikace PR vojenských expertů a rozhovory s těmi, kteří pracovali v rámci informačních operací v Iráku. Celkem v Iráku pracovalo asi 300 zaměstnanců Bell Pottinger, z nichž většina byli občané Spojeného království a Iráku.

Pentagon potvrdil spolupráci s Bell Pottinger v oblasti informační a psychologické operace USA v Iráku s tím, že materiály vyrobené firmou byly „pravdivé”.

Podle publikace byl Irák byl zdrojem zisku pro mnoho PR agentur. Takže, v období od roku 2006 do 2008 ta působilo asi 40 společnosti podílející se na výrobě videí, billboardů, reklamy a průzkumech veřejného mínění.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru