Johnson tvrdí, že se Rusko může stát odpadlíkem kvůli Sýrii

Velká Británie a USA si hledají „možnosti“ k vyvíjení nátlaku na Rusko, aby ho donutily změnit svou linii v syrské otázce, prohlásil ministr zahraničí Velké Británie Boris Johnson v interview pro noviny The Sun.

Johnson obvinil Rusko z násilí a vražd pokojných obyvatel. Podle jeho slov sbírá Západ důkazy proti Moskvě. Podle názoru ministra „je to nesporně válečný zločin”.

Podle slov britského úředníka, nezmění-li se pozice Moskvy v Sýrii, „připraví se o přízeň a obdiv ve světě”.

Vztah k Rusku se stává ve světě tvrdším, a podle mého názoru si teď lidé myslí, že Rusko riskuje, že se stane odpadlíkem”, řekl ministr. [“The world’s attitude towards Russia has been hardening and I think people now believe that Russia is in danger of becoming a pariah nation”]

„Ta nejmohutnější zbraň”, kterou může Západ použít proti Rusku, je „hanba”, prohlásil Johnson. The Sun předpokládá, že si tím myslí mj. bojkotování britskými úřady fotbalového MS 2018, které se má konat v Rusku.

Rusko nejednou prohlásilo, že nesouhlasí s obviněními Západu na svou adresu. Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podotkl, že VKS nemohly útočit na civilisty, protože ruské síly působí výhradně proti teroristům a jedině v rámci mezinárodního práva. Ministr zahraničí RF Sergej Lavrov zamítl také obvinění z ostřelování humanitárního konvoje v Aleppu a poukázal západním politikům na to, že jejich obvinění nejsou ničím podložena.

(KPa, Sputnik, Foto: Stuart Boulton / Shutterstock.com)

Přejít nahoru