Tajemství toxických sáčkových čajů! Toto nebezpečí vás čeká při každém šálku čaje

Šálka čaju je pre mnohých synonymom relaxu a zdravia. Veď čaje majú aj rôzne liečivé účinky a dokážu pomôcť pri mnohých problémoch. No vedeli ste, že ak si zalievate čajové vrecúško naplnené voňavou a zdravou čajovou zmesou, nemusí to byť v skutočnosti až také zdravé?

Problémom by mohli byť totiž čajové vrecúška. Asi vás nikdy nenapadlo zaoberať sa touto drobnosťou, veď kto by už len premýšľal o potenciálnej škodlivosti čajového vrecka? Žiaľ, niektorí výrobcovia neváhali a neváhajú pridávať do čajových vrecúšok plast. A tak si nevedomky milióny ľudí na celom svete vlastne so šálkou chutného a zdravého čaju zalievajú aj nebezpečný plast, ktorý môže celé pozitíva čaju zmeniť na zdravotné riziko.

Asi netreba príliš veľa písať o škodlivosti plastových fliaš a nádob na jedlo. Z plastov sa môžu do jedla a nápojov uvoľňovať nebezpečné látky ako napríklad bisfenol A, ftaláty a mnoho ďalších. Veľa škodlivých látok z plastov sa uvoľňuje práve pri vyššej teplote, čo je pri zalievaní čaju samozrejmosťou.

Plasty a chemické látky v nich môžu u ľudí spôsobovať nebezpečné hormonálne zmeny, prispievať k neplodnosti, dokonca niektoré z nich majú i rakovinotvorné účinky. Často sú plasty obsiahnuté napríklad v dnes tak populárnych pyramídových vrecúškach, ktoré by mali paradoxne zaručiť lepšiu chuť čaju.

Keďže plasty, navyše zalievané vriacou alebo veľmi horúcou vodou, iste nepatria k zdraviu prospešným veciam, napadne nám, že lepšou voľbou budú vrecká na čaj z papiera. Avšak ani tu nemusí byť pravda až taká ružová. Papierové vrecúška bývajú často potiahnuté (kvôli lepšej pevnosti a ako prevencia roztrhnutia) látkou s názvom epichlórhydrín. Táto látka sa pri styku s vodou stáva karcinogénnou, takže jej použitie v čajových vrecúškach je dosť nešťastným riešením…

Ani plastové, ani papierové vrecká na čaj? Tak čo teda vlastne máme piť? Je určite lepšie vyhýbať sa vreckám s obsahom plastov, aby sme predišli možným zdravotným rizikám. Avšak pri papierových vreckách nemusia byť všetky naozaj zlé. Ideálne by bolo, ak by výrobcovia na obaloch čajov uvádzali informáciu aj o zložení čajových vrecúšok, čo však nebýva ani zďaleka pravidlom.

Možnosťou je skúsiť si pýtať takéto informácie priamo od výrobcu, i keď ťažko povedať, či bežný zákazník v tomto smere uspeje. Poslednou z možností, ak si chceme vychutnávať naozaj zdravý čaj bez obáv o zdravie, je zamerať sa na sypané čaje. Je s nimi možno trošku viac práce a nie je to také pohodlné, no určite sa tak vyhnete prípadným rizikám v spojitosti s nebezpečnými čajovými vrecúškami.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru