Česko míří k rekordnímu rozpočtovému přebytku

Česko tento rok mieri k rekordnému rozpočtovému prebytku. Štátnej kase pomáha vyšší výber daní – od firemných po DPH, rovnako ako výrazne nižšie výdavky štátu na investície. Informoval o tom portál iHNED.cz.

Český štátny rozpočet vykazoval na konci októbra rekordný prebytok 98,3 miliardy Kč (3,64 miliardy eur). V rovnakom čase vlani bol v deficite vyše 29 miliárd Kč. Oproti koncu septembra sa prebytok zvýšil o 16 miliárd Kč.

Jedným z dvoch hlavných dôvodov je medziročný nárast príjmov o 65 miliárd Kč spôsobený najmä vyšším výberom daní a poistného na sociálne zabezpečenie. České ministerstvo financií to pripisuje pokračujúcemu ekonomickému rastu a tiež efektívnejšiemu výberu daní.

Na druhej strane medziročne klesli výdavky štátu o 58 miliárd Kč. Štát totiž zatiaľ preinvestoval o 50 miliárd Kč menej než v rovnakom období vlani. Ministerstvo financií to zdôvodňuje vlaňajším mimoriadne vysokým čerpaním prostriedkov z EÚ a tiež tým, že čerpanie peňazí z nového programového obdobia 2014 až 2020 sa ešte len začína.

Niektorí ekonómovia však varujú, že ak štát meškanie v investíciách nedoženie, mohlo by to pribrzdiť rast ekonomiky. “Šanca, že by sa oneskorenie v investíciách mohlo odstrániť do konca roka, sa stáva mizivou. Neschopnosť investovať sa premietne do zníženia rastového potenciálu ekonomiky v nasledujúcich rokoch,” varoval už začiatkom októbra hlavný ekonóm UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Český štát do konca tohtoročného októbra vybral na daniach medziročne o 38 miliárd Kč viac než v rovnakom období vlani. Najvýraznejšie sa na tom podieľal rast dane z príjmov právnických osôb, ktorá medziročne stúpla o 13,3 % – o 10,4 miliardy Kč.

O ďalších 10,1 miliardy Kč sa zvýšil výber spotrebných daní spôsobený predovšetkým zvýšením sadzby spotrebnej dane z tabaku od tohtoročného januára. Najviac zo všetkých daní však do štátnej pokladnice plynie aj naďalej vďaka DPH. Tento rok už touto cestou rozpočet získal 202,8 miliardy Kč, čo prestavuje medziročný nárast o 3,3 %.

Celkové príjmy českého rozpočtu medziročne vzrástli o 69,5 miliardy Kč na 1066,7 miliardy Kč a celkové výdavky klesli o 57,9 miliardy Kč na 968,4 miliardy Kč.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru