Migranti z Calais jsou rozmisťováni po celé Francii

V rámci likvidácie nelegálneho utečeneckého tábora v Calais, tzv. Džungle, francúzske úrady oznámili, že presídlili zhruba 6000 migrantov. Ako zdôrazňovali úrady, boli to všetko ľudia, ktorí sa dobrovoľne rozhodli opustiť tábor po tom, ako boli oznámené plány na jeho likvidáciu.

Tento týždeň začali úrady s premiestňovaním asi 1500 mladistvých migrantov, ktorí sa nachádzajú ešte na území tábora. Mnohí z migrantov však odmietli premiestnenie do záchytných centier a z Džungle ušli. Odhaduje sa, že asi 3000 nových migrantov sa pripojilo k migrantom väčšinou bývajúcich v improvizovaných stanových táboroch na uliciach Paríža.

Úrady oznámili, že migrantov z Calais rozmiestnia do rôznych častí Francúzska po menších skupinách, aby sa zabránilo vytvoreniu dalšieho geta. Výnimkou je iba oblasť Ile-de-France, t.j. oblasť v okolí Paríža, kde sa koncentruje väčšina migrantov a Korzika, kde medzi miestnymi a prisťahovalcami často prepukali konflikty. Nespokojnosť vyjadrujú aj miestne úrady a obyvatelia lokalít, kam sú utečenci z Calais rozmiestňovaní. Miestni obyvatelia vyčítajú úradom, že s nimi nikto presun týchto ľudí nekonzultoval a požadujú referendum.

Rozruch vyvolalo aj ubytovanie ľudí v meste Chaluy, kde starosta oznámil svojim obyvateľom, že oblasť prijme 30 maloletých migrantov z Calais. Ubytovaní však budú na zámku Vernay, ktorý vlastní dopravná spoločnosť SNCF. Na zámku budú mať k dispozícii 4 tenisové kurty, bazén, súkromný park a les.

Táto informácia rozzúrila mnohých Francúzov, ktorí to vnímajú ako nespravodlivosť voči nízkoprijímovým obyvateľom a poukazujú na to, že krajina nemá dostatok miest ani pre bezdomovcov v zimnom období, kam by sa uchýlili a mnohí Francúzi napriek tomu, že pracujú si nemôžu dovoliť ubytovanie. Nie zriedka sa stáva, že prespávajú v aute, ako často ukazujú reportáže. Jeden z čitateľov týždenníka Valeures actuelles podotkol, že Francúzsko už nie je “krajinou ľudských práv“ ( ako Francúzi radi označujú svoju vlasť) ale práv len pre cudzincov.

Napriek tomu, že všetky ubytovacie centrá, do ktorých sú migarnti z Calais rozmiestňovaní, sú na vysokej úrovni a sú neporovnateľné s podmienkami Džungle, mnohí sa nevzdávajú svojho sna dostať sa do Veľkej Británie. Dokazuje to aj príklad z mesta, Fourras ktoré minulý štvrtok prijalo 22 migrantov. V piatok ráno personál ubytovacieho centra zistil, že dvaja migranti chýbajú. To isté sa zopakovalo aj v sobotu ráno a počas noci zo soboty na nedeľu sa rozhodli odísť ďalší štyria ľudia. V nedeľu ich nasledovali ďalší traja, takže z celkového počtu zostala iba polovica.

Starostka mesta Sylvie Marcilly bola touto skutočnosťou “rozrušená“, avšak podľa vyjadrenia iných kompetentných pracovníkov sa to dalo predvídať, kedže niektorí z migrantov boli permanetne v telefonickom spojení s ľudmi žijúcimi v Britámii.

„Bolí ma z toho srdce. Od štvrtka som s nimi hovorila a povedali mi, že sa chcú vrátiť do Calais. My nie sme proti tomu, aby sa im pomáhalo, robíme, čo je v našich silách, zabezpečujeme ubytovanie, stravu, ale to je vzdialené od cieľa, ktorý chcú dosiahnuť”, cituje týždenník starostku. Po zmiznutých migrantoch pátra v súčasnosti polícia. Ubytovaní utečenci pochádzajú zo Somálska, Eritrey, Etiópie, Afganistanu a Saudskej Arábie.

(KPa, hs.sk, Foto: Giannis Papanikos / Shutterstock.com)

Přejít nahoru