Zeman opět nemluvil pravdu. Hrad dál odmítá uznat chybu

Prezident Miloš Zeman se opět dopustil ve veřejném projevu nepravdy. V přímém televizním přenosu kritizoval amerického velvyslance Andrewa Schapira za to, že se nezúčastnil oslav 28. října na Hradě. A to přesto, že Schapiro na Pražském hradě byl. Prezidentův mluvčí Ovčáček Zemanův přešlap bagatelizoval a označil Schapira za neviditelného.

Zeman komentoval na tiskové konferenci výsledky amerických prezidentských voleb. Přitom prohlásil, že věří ve zlepšení vztahů s USA, které po volbě Trumpa nebudou zatíženy „některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat“. Zeman zároveň dodal, že se Schapiro „jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě“.

Proti tomu se americký velvyslanec Schapiro okamžitě ohradil prostřednictvím tiskového oddělení velvyslanectví. Mluvčí americké ambasády Helena Stehlíková pro Aktuálně.cz uvedla, že se Schapiro letošní oslavy 28. října na Pražském hradě zúčastnil a ve Vladislavském sále seděl vedle německého velvyslance. Server to doložil i fotografií ze slavnostního ceremoniálu, na které je americký velvyslanec zřetelně vidět.

„Pan velvyslanec byl v tom případě během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě neviditelný,“ sdělil mluvčí prezidenta Ovčáček. Dodal, že klíčové je, že „pan prezident nyní věří v posun od ne zcela profesionálních postojů současného velvyslance“.

Schapiro večer vystoupil v České televizi ve speciálním vysílání k volbám v USA. Řekl, že ho Zemanovo nařčení pobavilo. „Když jsem to slyšel, musel jsem se tomu smát,“ prohlásil. Zopakoval, že na Hradě byl. Dokazuje to i videozáznam z akce, který Česká televize zveřejnila. Diplomat však nechtěl příliš spekulovat o tom, proč na něj Zeman tímto způsobem upozornil, ani proč ho obvinil z neúčasti na ceremoniálu. „Možná si toho nevšiml, možná byl zmatený,“ řekl Schapiro s tím, že se ho Zeman klidně mohl zeptat, zda na oslavy dorazil.

Zeman se s americkým velvyslancem dostal do sporu už v dubnu 2015, kdy se Schapiro v televizi podivil Zemanově záměru účastnit se v Moskvě vojenské přehlídky. Plánovanou cestu na oslavy v Rusku u příležitosti 70. výročí ukončení druhé světové války označil za „prekérní“ vzhledem k tomu, že mnoho evropských státníků událost bojkotovalo. Prezident následně prohlásil, že „po tomto prohlášení má Schapiro dveře na Hrad zavřené“.

(KPa, Echo24, Foto: btwcapture / Shutterstock.com)

Přejít nahoru