Merkelová se obává ruského zásahu do parlamentních voleb

Kancelárka Merkelová sa obáva ruského kybernetického útoku vo voľbách. Jej nórska kolegyňa je oveľa uvoľnenejšia.

Angela Merkelová nevylučuje podľa agentúry Reuters, že bude Rusko zapojené do volebnej kampane. Po varovaní americkej a francúzskej tajnej služby o ruskej intervencii v miestnych volebných kampaniach Merkelová uviedla v utorok v Berlíne, že dnes sú ľudia vystavení internetovým útokom a dezinformáciám z Ruska.

“Z tohto dôvodu je možné, že to bude hrať rolu v predvolebnej kampani,” povedala Merkelová po stretnutí s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou. Avšak, “našou úlohou každý deň” je boj proti počítačovým útokom, povedala Merkelová.

Americké tajné služby obvinili Rusko z aktívnej úlohy v kampani pred prezidentskými voľbami. Francúzska tajná služba varuje, že by to mohlo byť prípad aj francúzskej prezidentskej volebnej kampane.

Dôkazy potvrdzujúce tieto obvinenia tajné služby nepredložili.

Nórska premiérka Solbergová však ostáva relatívne pokojná. Jej krajina zažíva každý deň počítačové útoky, a to aj z Ruska. Ale neexistuje žiadny dôkaz o systematickom zásahu ruskej strany, či “otvorenej spolupráce”.

Je nepravdepodobné, že Rusi zasahovali do predvolebnej kampane v USA. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov nedávno povedal, že Američania nesú veľmi zvláštnu kampaň aj bez ruskej účasti.

(KPa, hs.sk, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru