Šok z úspěchu Trumpa v Berlíně, němečtí politici mluví o černém dni

O obrovském šoku, černém dni nejen pro Spojené státy nebo posílení populistů hovoří němečtí politici po úspěchu Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Vítězství republikánského kandidáta si ve spolkové republice dokázal představit málokdo.

Německý vicekancléř a předseda koaliční sociální demokracie Sigmar Gabriel Trumpa označil za představitele nové autoritářské a šovinistické internacionály. Americký politik podle něj chce návrat ke starým špatným časům. Gabriel ho vnímá jako varování pro německou politiku, která se musí změnit, pokud chce čelit autoritářskému hnutí.

„Výsledek je jiný, než si většina lidí v Německu přála, ale samozřejmě ho musíme přijmout a přijímáme ho,“ řekl novinářům německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD). „Myslím, že se musíme připravit na to, že americká zahraniční politika pro nás nyní bude méně předvídatelná,“ poznamenal muž, který během volební kampaně Trumpa označil za kazatele nenávisti. Zdůraznil význam transatlantické vazby a vyjádřil přesvědčení, že by Německo mělo zůstat místem rozumné politiky.

Mnohem později se k Trumpovi vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová a to v mírnějším duchu a nabídla mu blízkou spolupráci. „Německo a Ameriku spojují hodnoty demokracie, svobody, respektu k právu a důstojnosti člověka bez ohledu na jeho původ, barvu pleti, náboženství, pohlaví, sexuální orientaci nebo politické přesvědčení. Na základě těchto hodnot nabízím příštímu prezidentovi Spojených států amerických Donaldu Trumpovi úzkou spolupráci,“ uvedla německá kancléřka.

Jako první z německých členů vlády se ale k americkému hlasování ještě těsně před potvrzením Trumpova vítězství vyjádřila ministryně obrany Ursula von der Leyenová z CDU, která hovořila o velkém šoku. S Trumpovou administrativou se podle ní bude Německo snažit brzy navázat kontakty. Očekává také vzájemné diskuze o fungování Severoatlantické aliance, řekla veřejnoprávní televizi ARD.

„Jsem přesvědčena, že Donald Trump ví, že to nebyla volba pro něj, jako spíše volba proti Washingtonu, proti establishmentu,“ podotkla také. „Svět nezanikne, jen bude ještě šílenější,“ napsal v reakci zase ministr spravedlnosti a sociální demokrat Heiko Maas.

O šoku mluví i šéf poslanců strany Levice Dietmar Bartsch. „Černý den nejen pro Spojené státy,“ napsal na twitteru s tím, že Trump vyhrál duel ve vrhání špíny. Předseda Zelených Cem Özdemir vnímá výsledek hlasování jako vodu na mlýn populistům.

Za hlas vzteku příštího amerického prezidenta označil křesťanský demokrat Norbert Röttgen, který vede zahraniční výbor Spolkového sněmu. „Je to více než zklamání, je to také šok,“ řekl veřejnoprávní televizi ZDF. Někteří politici připomínají, že vítězství Trumpa přišlo přesně na výročí pádu berlínské zdi v roce 1989.

„Donald Trump bude prezidentem USA. Bůh chraň Ameriku! Přicházejí divoké časy. Musíme zachovat chladnou hlavu,“ napsal v reakci na výsledek amerických voleb na twitteru předseda poslaneckého klubu vládní sociální demokracie Thomas Oppermann.

Srdečně ke „grandióznímu vítězství“ naopak příštímu americkému prezidentovi blahopřála Alternativa pro Německo, které se kriticky staví k EU a migraci. „Establishment musí pochopit, že není možné dlouhodobě vládnout bez ohledu na lid,“ uvedl v prohlášení předseda strany Jörg Meuthen, podle něhož Trump stejně jako AfD dokázal reagovat na skutečné starosti občanů.

(KPa, Echo24, Foto: Joseph Sohm / Shutterstock.com)

Přejít nahoru