Blíží se superúplněk! Měsíc se přiblíží Zemi nejblíže od roku 1948

Pokud nesledujete zrovna lunární kalendáře, nevíte, kdy je měsíc v úplňku či kdy začíná novoluní, nemusíte litovat. V roce 2016 je totiž, shodují se astronomové, pouze jedno zcela klíčové datum, a tím je noc ze 14. na 15. listopadu.

Tehdy totiž bude k vidění “naše” jediná družice, Měsíc, v mimořádné blízkosti Zemi. Díky tomu bude vytvářet efekt vyšší světelnosti, která bude podobná jako v lednu před 68 lety.

Podle astrofyzikálních výpočtů bude večer 14. listopadu Měsíc o 30 procent lépe viditelnější a o 14 procent větší. Procentuálně se velikostní rozdíl nezdá být výrazný, avšak vědci upozorňují na to, že lidé jsou již zvyklí vnímat Měsíc v určité velikosti, a proto rozdíl oproti normálu uvidí na družici i laik.

Přesné vysvětlení, proč je někdy Měsíc blíže a jindy dál od Země, nabízí například NASA: oběžná dráha Měsíce je elipsovitá, což způsobuje různost jeho vzdálenosti od Země. Zároveň se však tyto cykly opakují. 14. listopadu bude navíc nastane na jev zvaný v angličtině syzygy neboli jakési seřazení Země, Slunce a Měsíce, do zákrytu – zdánlivě tak tyto tři tělesa budou na jedné přímce.

“Měsíc bude vypadat zvláště velký, uvidíte-li jej na horizontu,” uvádí NASA. “Další podobná příležitost vidět Měsíc v takto abnormální velikosti bude 25. listopadu 2034,” doplňuje NASA. Jevu se také říká “měsíční iluze”. Jev jsme mohli pozorovat i v roce 2014, avšak v mnohem nižší intenzitě.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru