Astrofyzikové našli místo, odkud přichází „mimozemský“ signál

Díky radioteleskopům je konečně známo, odkud přicházejí signály, které jsou přisuzovány mimozemské inteligenci. První série rádiových signálů zvaných Fast Radio Bursts (FRBs) byla zachycena už v roce 2007. Na další signál si astronomové počkali pět let – v roce 2012 ho zachytil Parkes Radio Telescope v Austrálii. Až dosud bylo zaznamenáno 16 těchto záhadných signálů.

FRB je krátký záblesk, jehož následkem se do prostoru generuje velké množství energie (jde o ekvivalent radiace, kterou naše Slunce emituje do prostoru v průběhu několika desítek tisíců let). Místo, odkud se k nám tento signál dostává, nebylo dosud známo.

Teď mají astronomové jasno. Zdroj pochází z eliptické galaxie, která leží 6 miliard světelných let od Země. Díky zapojení dalších teleskopů se jim podařilo určit rozptyl – rozdíl mezi krátkovlnnou a dlouhovlnnou částí signálu v důsledku ztráty energie záření, procházejícího hmotou.

Dnes tak znají hustotu hmoty, kterou záření proniklo, a zjištěné údaje korespondují se standardním kosmologickým modelem. Astronomové teď věří, že si jim podaří nalézt nové zdroje rychlých rádiových signálů, jejichž prostřednictvím prověří kosmologické teorie.

Není pravděpodobné, že zdrojem signálu je pulsar. Předtím se vědci domnívali, že může pocházet z magnetaru (rychle rotující neutronové hvězdy) nebo blitzaru (rotující neutronové hvězdy, které v kompresi s černou dírou brání odstředivé síly).

(KPa, ProcProto, Foto: ProcProto)

Přejít nahoru