Dárky pro „umírněné”: IS bojuje se zbraněmi, které dodal Západ!

Západní zbraně dodávané tzv. umírněné opozici v Sýrii, se dostávají do rukou militantů iráckého křídla teroristické skupiny Islámský stát.

Uvedla to RIA novosti s odkazem na zprávu televize BBC a na britskou vyšetřovací skupinu Conflict Armament Research (CAR).

„Zatím bylo mezinárodní společenství slepé a nevšimlo si faktu, že jsou zbraně přesměrovány do regionů zachvácených konfliktem,” řekl zástupce CAR James Bevan. Členové týmu pracují v nedávno od IS osvobozených oblastí a shromažďují fotodokumentaci a videa.

Spolu se svým týmem byl Bevan v nedávné v iráckém městě Karakuš, osvobozeném od povstalců, poblíž Mosulu. Při zkoumání jednoho z domů byly nalezeny bedny munice. Nesou sériová čísla a čísla šarží, které umožňují identifikaci původu zbraní.

Novináři tvrdí, že podstatná část detekovaných zbraní byla legálně získaná vládami USA a Saúdské Arábie v továrnách východní Evropy. Lze předpokládat, že po zakoupení byla munice poslána přes Turecko do zóny konfliktu, kde ji měly získat „opoziční skupiny”, které Washington a Rijád podporují. Nicméně svého cíle nedosahují, sdělil Bevan: munice se záhadně ocitá v rukou teroristů.

Zvláštní pozornost je výzkumníky věnována rychlosti, s jakou se zbraně dostaly do rukou IS – někdy jen dva měsíce od data výroby v továrně.

Ve svém šetření autoři rovněž tvrdí, že znesvěcený kostel města Karakuš radikálové využívali jako skladiště a zbrojní výrobu. Na podlaze ležely díly pro výrobu raket, v blízkosti nádoby s chemikáliemi a ručně psanými pokyny k výrobě výbušnin.

V září, německý novinář Jürgen Todenhofer, autor kontroverzního rozhovoru s vůdcem teroristické organizace „Džabhat Fatah al-Sham” ( „Džebhat an-Nusra”), obvinil USA z dodávek zbraní podpory radikálních islamistů. „Je naprosto jasné, že si jsou Američané vědomi, že na konci se jejich vojenská pomoc dostane k teroristům,” řekl Todenhofer v rozhovoru RT.

Později ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyslovil podezření o vztazích USA s možnými teroristickými skupinami. V rozhovoru s BBC World uvedl, že Washington má v úmyslu použít teroristy v rámci plánu na svržení syrského prezidenta Bašára Asada.

Americké ministerstvo zahraničí, Pentagon a další agentury opakovaně vystupovaly s popřením obvinění a tvrdily, že nikdy neposkytly pomoc teroristům.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru