DM: Německo chce vyzbrojit Evropu proti Rusku, ne hůř než NATO!

Německá ministryně obrany Ursula von der Lyayen oznámila svůj záměr investovat stejnou energii k posílení evropského vojenského potenciálu, stejně jako do NATO.

Myšlenka evropské armády poletující dlouhou dobu ve vzduchu se však setkala s odporem Londýna, uvedl Daily Mail.

Německá ministryně obrany Ursula von der Lyayen řekla, že tváří v tvář ruské agresi, Evropská unie musí vynaložit stejné úsilí k posílení svého vojenského potenciálu, stejně jako do NATO.

„Vzhledem k chování Kremlu jsme v uplynulých třech letech sledovali důležitou modernizaci NATO,“ řekla. „Bylo to správné a důležité, ale myslím, že musíme investovat nejméně stejnou energii do modernizace Evropské unie v oblasti bezpečnosti a obrany.”

Podle ní by měla být tato iniciativa prováděna s vědomím toho, že vojenská aliance by neměla soupeřit s NATO, ale být k ní doplňující. Jako příklad uvedla pro evropskou armádu práci s Afrikou k zastavení stálého proudu migrantů z kontinentu (to je oblíbený argument tvůrců evropské armády, v němž se ale Rusko nějak stáčí do pozadí, Samotné vojenské výdaje evropských zemí NATOdosahují zhruba pětinásobku vojenských výdajů Ruska. Znamenalo by to tedy zdvojnásobení obranných rozpočtů? V České republice bychom poté hovořili o částce blížící se 100 miliardám korun ročně! Ostatně Česko je zastáncem vzniku evropské armády – pozn. red.)

Ursula von der Lyayen, jak noviny poznamenaly, chce budovat své vojenské ústředí EU v Bruselu. Na zasedání ministrů se bude konat příští týden v belgickém hlavním městě, chystá Německo, spolu s Francii, Itálii a Španělskem podporovat rozvoj evropské armády.

Nicméně se tato iniciativa setkalo s odporem Velké Británie. Například britský ministr obrany Michael Fallon minulý měsíc řekl, že Londýn má zajištěnou podporu několika zemí oponovat každému opatření, která mohou přispět k vytvoření konkurence NATO.

Představa, že se Evropská unie – založená na mírových obchodních, lidských a lidskoprávních svobodách – změní na válečnou alianci typu NATO (a ještě k tomu vedle ní) je opravdu bizardní. Odpor Londýna je pochopitelný, protože si nepřeje, aby se poté, co se Německo stalo ekonomickým lídrem Evropy, posílilo svoji pozici i vojenského vůdce Starého kontinentu (nezřídka s odkazem na temnou minulost minulého století). Navíc členské státy NATO stojí před problémem kladeným Donaldem Trumpem, a to že by evropské země měly do společného rozpočtu přispívat více.

(KPa, pz.cz, Foto: StockPhotosLV / Shutterstock.com)

Přejít nahoru