DW: Německá vláda financovala předvolební kampaň Clintonové

Nemeckí daňoví poplatníci, bez toho aby to sami tušili, financovali predvolebnú kampaň americkej prezidentskej kandidátky za Demokratickú stranu Hillary Clintonovej. Informoval o tom Die Welt.

Nemeckí novinári zistili, že nedávno zverejnená listina sponzorov nadácie rodiny Clintonovcov zahŕňa aj nemecké ministerstvo ochrany životného prostredia. Podľa zverejnených údajov počas vrcholu predvolebnej kampane nemecké ministerstvo previedlo na účet nadácie 1-5 miliónov dolárov.

“V treťom štvrťroku 2016, kedy súboj medzi kandidátmi vrcholil, peniaze nemeckých daňových poplatníkov boli prevedené na účet rodinnej nadácie,” píše Die Welt.

V samotnom ministerstve celú situáciu komentovali nasledovne: “V zásade sme žiadne príspevky neuskutočňovali, ale čo sa týka konkrétnej transakcie, tak sa jednalo o podporu nadačnej iniciatívy, ktorá je spojená s ochranou životného prostredia.” Ďalej hovorca ministerstva novinárov uistil, že všetky peniaze pôjdu “na program výsadby stromov a rekultiváciu pôdy v Keni a Etiópii.”

Činnosť nadácie rodiny Clintonovcov sa stala mnohokrát terčom ostrej kritiky. Západná tlač uvádzala, že namiesto dobročinnosti hlavnou aktivitou nadácie bolo zbieranie finančných prostriedkov pre politické aktivity rodiny Clintonovcov. Napríklad v roku 2013 nadácia poskytla na pomoc chudobným deväť miliónov dolárov, zatiaľ čo na svoju organizačnú činnosť bolo vynaložených zhruba 60 miliónov dolárov. Novozvolený prezident Donald Trump počas svojej predvolebnej kampane upozorňoval, že nadácia slúži predovšetkým na uplatňovanie vplyvu rôznych lobistických skupín.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru