Oleg Ljaško požaduje vízový režim pro občany EU

Líder ukrajinskej Radikálnej strany a poslanec Verchovnej Rady Oleg Ľjaško podrobil nemilosrdnej kritike úvahy ukrajinskej vlády o tom, že by Ukrajina prijala na svojom území časť nelegálnych migrantov, s ktorými si Európska únia (EÚ) nevie rady.

Zároveň s tým navrhol, aby Ukrajina zaviedla vízový režim pre občanov EÚ, pokiaľ krajiny EÚ najneskôr do konca kalendárneho roku 2016 nesplnia svoje sľuby ohľadne vízovej liberalizácie pre Ukrajincov. Frustrácia Ukrajincov je o to väčšia, že podľa opakovaných oficiálnych vyjadrení prezidenta Petra Porošenka mali Ukrajinci už od 24. novembra 2016 cestovať do EÚ bez víz, z čoho sa však tiež vykľuli iba prázdne sľuby.

Oleg Ľjaško je rozhorčený najnovšími špekuláciami kyjevského vládneho kabinetu, že by Ukrajina mohla eventuálne ponúknuť Bruselu obchod, ktorý by spočíval v získaní bezvízového styku výmenou za presun časti neželaných migrantov z krajín EÚ na Ukrajinu. Ľjaško kategoricky odmieta podobný plán a trvá na tom, že Ukrajina nesmie z EÚ brať žiadnych migrantov ani v prípade, že by jej Brusel za to zaplatil. Za nejakých 10-20 rokov by sa totiž Ukrajinci podľa jeho mienky mohli ocitnúť v rezerváciách na území vlastnej krajiny podobne ako indiáni v severnej Amerike.

Oleg Ľjaško tiež rozhodne odmieta udeľovanie ukrajinského občianstva kdejakému tulákovi či zločincovi, čím nepriamo narážal na kauzu gruzínskeho exprezidenta Saakašviliho, ktorému bolo udelené ukrajinské občianstvo napriek tomu, že Gruzínsko na neho vydalo medzinárodný zatykač. Udelenie ukrajinského občianstva musí byť podľa Ľjaška nanajvýš dôstojným aktom a vrcholom snaženia v živote človeka, ktorý sa chce stať občanom Ukrajiny. Terajší postup ukrajinskej vlády, ktorá udeľuje ukrajinské občianstvo na počkanie kdekomu, je podľa neho neprípustný.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru