Evropská unie napůl kroku ke ztrátě Turecka!

Turecko může podrobit referendem otázku přistoupení k Evropské unii, varoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Evropská komise zveřejnila 9. listopadu výroční zprávu o pokroku dosaženém Tureckem na cestě do EU. V něm označilo za selhání politiky Ankary v oblasti občanské společnosti, lidských práv a svobody projevu. EK rovněž považuje za nedostatečné úsilí, které Turecko vynaložilo na uvedení tureckých právních předpisy do souladu s normami EU.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz v sobotu vyhrožoval Turecku ekonomickými sankcemi kvůli zatýkání opozičních politiků a novinářů v zemi.

“Západ říká, že nemůžeme uložit trest smrti. Ale osud tohoto národa není ve vašich, ale v našich vlastních rukou. Turecko drží za dveřmi EU 53 let. A ty, hlava Evropského parlamentu, si kdo? Nejprve musíte vyčistit svůj vlastní parlament od teroristických organizací, a potom uvidíme. Vy jim budete pomáhat, a pak nám hrozit, že jednání s Tureckem o přistoupení k Evropské unii bude pozastaveno? Zpozdili jste se, pojďte to řešit právě teď. Budeme trpěliví do konce roku, a pak se obrátíme k lidu, aby přijal konečné rozhodnutí,” cituje Erdogana z emotivního projevu k zemědělcům v Ankaře agentura RIA Novosti.

Dodal, že pokud by parlament rozhodl o zavedení trestu smrti, schválí ho, přičemž i tato otázka může být také předložena k referendu.

Dohoda o přidružení mezi EU a Tureckem byla podepsána v roce 1963. Žádost o členství v Evropské unii Ankara podala v roce 1987. Jednání o přistoupení Turecka k EU, která začala až v roce 2005, byla opakovaně komplikována neshodami, které vedly k jejich pozastavení. V současné době je otevřeno 16 z 35 kapitol dokumentace vyjednávání o členství v EU.

V březnu 2016 se vedoucí představitelé členských států EU dohodli na zintenzivnění jednání výměnou za pomoc Turecka ke snížení přílivu migrantů do EU přes jeho území.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru