Malema: Majetek v Jihoafrické republice pouze černým

Levicový opoziční politik Julius Malema vyzval své černé stoupence k vyvlastnění majetku bílých.

V projevu ke svým příznivcům, bojovníkům za svobodu (EFF) na území města Bloemfontein po soudu vyzval Julius Malema k vyvlastnění majetku bílých. Za podobné výroky, označené jako pobuřování, byl od roku 2014 Julius Malema několikrát odsouzen.

Jihoafrická republika je poslední měsíce v politické a hospodářské krizi. Od konce apartheidu Africký národní kongres (ANC) vládl sám v Jihoafrickém státu . Současný prezident Jacob Zuma je spojován s četnými skandály.

Malema a jeho EFF viní Zumu a bílé lidí z problémů, které dusí Jihoafrickou republiku. Navzdory zásadním změnám, které černí Jihoafričané uskutečnili, jsou stále ekonomicky závislí na bílých občanech.

Julius Malema byl původně členem ANC, odkud byl vyloučen. Malema “vzkřísil otázky znárodnění, pozemkové reformy atd., chce přimět chudé, kteří čekali na lepší život téměř 20 let pod vládou ANC … Vede nový boj jako nezištný vůdce chudých: “Pomáháte pouze naoko našim lidem, zatímco shromažďujete velké bohatství prostřednictvím svého politického vlivu,” burcuje Malema.

Podle průzkumu vypracovaného OSN je Jihoafrická republika celosvětově na druhém místě ve vraždách a na prvním místě v přepadení a znásilnění na jednoho obyvatele. Oficiální statistiky ukazují, že v JAR je každý den zavražděno 50 lidí. Nahlášený počet znásilnění ročně je 55 000 a odhaduje se, že ročně je spácháno 500 000 znásilnění.

Běloši se stahují do bezpečnějších čtvrtí a střežených zón (tzv. gated communities). Mnoho emigrantů z Jihoafrické republiky také uvádí, že zločin byl rozhodujícím důvodem pro jejich odchod ze země.Vraždy bílých farmářů byly a nadále jsou velkým problémem.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru