Focus řekl, co čeká Sýrii po volbách v USA

Kandidátka na amerického prezidenta Demokratické strany Hillary Clintonová a její soupeř z Republikánské strany Donald Trump nevynechávají příležitost mluvit o svých záměrech na změnu politiky vůči Sýrii, ale jejich plány tak či tak budou muset čelit realitě, píše Focus.

Soudě podle předvolebních slibů oba kandidáti nejenže nechtějí zůstat mimo syrský konflikt, ale také jsou rozhodnuti k aktivnější politice. Clintonová trvá na potřebě zavedení bezletové zóny, a také na vytvoření nárazníkové zóny „na ochranu civilního obyvatelstva.”

Trump na oplátku slibuje zpřísnění boje proti teroristické skupině „Islámský stát” (IS, zakázaný v Rusku), uvádí autor článku.

Přesto bez ohledu na to, kdo se stane příštím americkým prezidentem, tak nebude schopen radikálně změnit situaci. Politici by neměli zapomínat, že USA v Sýrii stojí proti Rusku. Zvýšená aktivita ze strany Washingtonu může způsobit odvetnou reakci Moskvy a mohla by vyvolat otevřenou americko-ruskou konfrontaci, zdůrazňuje se v článku.

Kromě toho Američané bez ohledu na to, jakou stranu podporují, jsou z válek unaveni. Jakékoliv posílení vojenské přítomnosti v regionu, zejména přímý zásah, například odesláním pozemních jednotek, nebude podpořen většinovou částí obyvatelstva.

Málokterý z amerických občanů je ochoten obětovat svůj život tím, že by se vydal do Damašku, a novému prezidentovi se pravděpodobně nepodaří změnit tento názor, uzavírá autor článek.

(KPa, Sputnik, Foto: Gino Santa Maria / Shutterstock.com)

Přejít nahoru