Neuvěřitelné: Pilot se katapultoval v poslední chvíli a zachránil si život

Vo vojne v Afganistane, vždy po vykonaní misie nasledovala cesta späť na letisko, kde piloti so svojimi strojmi pristávali na letisku v Kandaháre. Často sa však stávalo, že letisko bolo príliš „zaneprázdnené“ a tak nechávali lietadla krúžiť vo vzduchu okolo letiska. Konkrétne na videu nižšie, môžeš vidieť 2 stíhačky typu Harrier GR9, ktoré lietali pod vlajkou Kráľovského letectva (RAF). Celý incident nastal po tom, čo museli zotrvať vo vzduchu o 10 minút dlhšie, kvôli preplnenému letisku.

Po pár minútach riadiaca veža dala pokyn k čo najrýchlejšiemu pristátiu, pretože na letisko smerovali ďalšie lietadlá pripravené na pristátie. Prvý pilot bol uprednostnený, pretože mu dochádzalo palivo. Druhý pilot však nemal dostatok času a bol nútený celý proces pristávania zrýchliť. K tomu všetkému sa nachádzal v oveľa väčšej výške, ako bolo obvyklé. K pristávacej dráhe zostúpil príliš rýchlo a v poslednú chvíľu sa rozhodol vykonať manéver, ktorý by mu aspoň o trocha znížil rýchlosť.

Ten sa však nepodaril a lietadlom narazil o zem. Lietadlo sa v dôsledku kĺzania pozdĺž dráhy vznietilo a smerovalo priamo k štyrom lietadlám, ktoré čakali na odlet. Pilot sa snažil všemožne týmto lietadlám vyhnúť. Keď si bol istý, že lietadlo nasmeroval tým správnym smerom a lietadlám sa vyhne, katapultoval sa.

Naozaj neuveriteľné! Nie len že sa vyhol štyrom odstaveným lietadlám, ale dokázal zachrániť samého seba pred plameňmi, ktoré ho v tom momente ohrozovali z každej strany.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru