Kanadský parlament odsuzuje svobodu projevu

26. októbra kanadský parlament jednohlasne odsúhlasil hnutie proti islamofóbií, ktorý bol výsledkom petície Samera Majzoub, ktorý je prezidentom Kanadského moslimského fóra.

Podľa textu petície:

“Poslednou dobou len veľmi malý počet extrémistov uskutočnil nejakú teroristickú aktivitu v mene Alaha. Ich činy boli použité ako zámienka antimoslimských hnutí v Kanade, avšak títo útočníci neodrážajú žiadne z učení islamu. Kategoricky sme odmietli ich činy, v žiadnom prípade nepredstavujú náboženstvo, vieru a túžbu moslimov o koexistenciu vo svete. My, podpísaní občania Kanady vyzývame parlament aby sa pripojil v hnutí za rozpoznávanie extrémistických individuí, ktoré v žiadnom prípade nereprezentujú islam.”

Pokiaľ hnutie nebude mať žiaden právny účinok, tak kanadský parlament zakazuje všetky formy islamofóbie.

Čo presne odsudzujú? Kritizujú islam? Zobrazovanie Mohameda? Diskusie o tom, že ISIS je pravou manifestáciou islamu? Je teraz potrebné považovať nejakého publicistu, ktorý píše, že ISIS v žiadnom prípade neodráža hodnoty islamu, považovať za islamofóba?

Nie je isté či členovia parlamentu vedia, čo to vôbec znamená. Samer Majzoub sa vyjadril v interview pre Kanadské moslimské fórum potom čo bolo zverejnené hnutie:

“Potom, čo bola odsúdená islamofóbia, nie je koniec ale začiatok. Musíme pokračovať spoločensky a politicky a s tlačou. Uvažovali sme o existencií islamofóbie, ale teraz sa už nemusíme obávať, že všetky politické osobnosti, reprezentované Kanadským najvyšším zákonodárnym orgánom potvrdili jej existenciu. My ako politici s tým musíme niečo urobiť, hlavne pokiaľ sa jedná o liberálov, pretože tí ukázali otvorenosť všetkým moslimským a etnickým skupinám. Musíme tvrdo pracovať na udržaní pokojnej politiky.”

Samozrejme nebola preberaná téma odsúdenia “kresťanofóbie” a “židofóbie” v kanadskom parlamente. Druhý variant je omnoho viac častejší ako islamofóbia. Podľa štatistík sú kanadskí židia 10-krát častejšie napádaní ako kanadský moslimi.

Bol to presne tento druh toxickej politicky korektnej atmosféry v Spojených štátoch, ktorý umožnil majorovi Nidalovi Malik Hasan zastreliť 13 ľudí a ďalších 29 liečiť, pri Fort Hoodskom masakre v roku 2009. Kapitán Val Finnell povedal pre Fox: “Problém tu je presne politicky korektná klíma v armáde. Nepovedia nič, čo by mohlo byť brané ako ich viera, alebo sa boja rovnakých možností súdneho procesu.”

V decembri 2015 muž, ktorý pracuje v oblasti kde žil terorista Syed Farook povedal CBS Los Angeles: “Vídaval som pol tuctu mužov zo stredného východu v tej oblasti v posledných týždňoch, ale rozhodol som sa nič nehlásiť, pretože som nechcel aby som rasisticky urazil týchto ľudí.”

Hnutie pripomína vyhlásenie Bieleho domu: “Odsudzujeme nenávisť, fanatizmus a nenavistnú rétoriku voči moslimom v Spojených štátoch.” Toto vyhlásenie je zo dňa 17.12.2015 a podobá sa tomu kanadskému v zmysle, že kritika moslimov alebo islamu by mala byť odsúdená ak nie priamo trestný čin.

Ironické je, že vlajka Saudskej Arábie vysela na budove parlamentu 2. novembra, keď sa verejní činitelia stretli s komisiou za “ľudské práva” zo Saudskej Arábie. Táto komisia podporovala masové popravy v Saudskej Arábii v januári 2016, v ktorých bolo popravených 47 ľudí. Toto sa zdá, že nie je problém pre kanadských poslancov.

Nedávno, 24. októbra sa stretol Generálny sekretariát na preskúmanie mediálnych stratégií na boj proti islamofóbií.

“Prediskutovať mediálnu stratégiu a spôsoby ako čeliť islamofóbii vzhľadom na nedávny vývoj nenávistných kampaní v rôznych častiach sveta, to najmä s rastúcim počtom moslimských utečencov v západných krajinách. Stretnutie je za účelom nájsť vhodné prostriedky, mediálnu kampaň pri boji proti islamofóbii.”

OIC (Organizácia islamskej kooperácie) je aktívna hlavne v Európe. Prednedávnom sformovali Skupinu moslimov v Európe, ktorá bola ohlásená na samite v Istanbule v apríli, 2016. Zahŕňa Turecko, Saudskú Arábiu, Alžírsko, Pakistan, Egypt, Somálsko, Malajziu a Jordán,

Za cieľ si kladie zabezpečiť efektívnu spoluprácu medzi príslušnými stranami, aby sa stanovila stratégia ako eliminovať nenávistné prejavy, fyzické napadnutia, predsudkov, rasovej diskriminácie a podporiť sociálne začlenenie.

Európska únia zrejme vidí OIC ako priateľskú a benevolentnú organizáciu so zdielanými hodnotami. Podľa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť EÚ: “OIC prešla významnými zmenami v priebehu posledného desaťročia, urobili pokroky na podporu slobody prejavu a slobody náboženstva. Rozšírilo svoju pôsobnosť na ekonomické, kultúrne a humanitné pole.”

Vzhľadom k tomu, že OIC zintenzívňuje svoje mediálne kampane a jej úsilie v Európe, tak v Kanade môže dôjsť k podobnej iniciatíve.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru