Konec nebezpečného územního sporu v Evropě?

Porošenko souhlasí s vytvořením územního koridoru přes ukrajinské území, který může být použit i k evakuaci ruských jednotek ze samozvané Republiky Podněstří.

„Před měsícem jsem mluvil s ukrajinským ministrem obrany a zeptal se, co si myslí o možnosti vytvoření zeleného koridoru pro ruská vojska a munici z Podněstří,“ uvedl ministr obrany Moldavské Anatol Salar.

Ruský velvyslanec Gubarev tvrdil, že  nejde kvůli problémům Ruska s Ukrajinou.

„Ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak slíbil, že si o tom promluví s Porošenkem, který chtěl po rozhovoru s ministrem tento problém ukončit a pozval mne do Oděsy, kde jsme diskutovali tento problém,“ uvedl moldavský ministr obrany Anatol Salar.

Anatol Salar uvedl, že jsou tři možnosti únikové cesty. Po souši přes území Ukrajiny, letecky přes letiště Marilescu nebo námořní přístav Giurgiuleşti.

Podněstří je považováno za jeden z nejvíce nestabilních regionů Evropy. Je obýván převážně rusky mluvící populací. 780 tisíc lidí se odtrhlo od Podněstří v roce 1992 ve strachu před sjednocením Moldavska s Rumunskem. To by se potom stali účastníky ozbrojeného konfliktu mezi silami Podněsterské moldavské a policie, kteří přerušili až do ruské armády.

Od té doby, formálně zbývající část Podněstří je zcela nezávislá na Moldavsku. Vedení oblasti si přeje, aby Moskva uznala jeho nezávislost.

(KPa, pz.cz, Foto: taniavolobueva / Shutterstock.com)

Přejít nahoru