Kvůli Trumpovi chtějí přejít na přímou volbu prezidenta!

Senátorka za Kalifornii Barbara Boxerová představila v Senatu projekt na zrušení systému volitelů a k přechodu k přímé volbě prezidenta, informuje televizní kanál Fox News.

Podle autorky podnětu je současný systém „zastaralý a nedemokratický”.

„My jsme jedinou zemí na světě, kde můžete získat nejvyšší počet hlasů a stejně prohrát prezidentské volby,” řekla senátorka..

Jak Fox News poznamenal, zákon je dalším vyjádřením protestu Demokratů proti tomu, že vyhrál republikánský kandidát Donald Trump. Na základě výsledků sčítání hlasů miliardářova soupeřka Hillary Clintonová získala větší počet hlasů voličů, ale dvoustupňový systém voleb přinesl vítězství Trumpovi.

Šance navrženého zákona jsou ale minimální, protože většina míst v Kongresu patří k republikánům, poznamenala televize. Ale i kdyby byl dokument přijat, je třeba, aby zákon ratifikovaly tři čtvrtiny států během sedmi let – pro změnu volebního systému ve Spojených státech je třeba provést změny v ústavě.

Současný systém hlasování amerických občanů v den prezidentských voleb (první úterý po prvním pondělí v listopadu přestupného roku) vytvoří kolegium volitelů (nyní – 538 osob), kteří následně volí prezidenta USA zasláním dopisů do Kongresu.

Množství voličů v každém staátě se liší v závislosti na velikosti populace a je součtem počtu kongresmanů a senátorů z tohoto státu. Volební kolegium zahrnuje i tři zástupce metropolitního District of Columbia, který v Kongresu nemá zastoupení.

Donald Trump zvítězil zejména v lidnatých státech a zajistil si tak většinu hlasů volitelů: 290 (proti 232 Hillary Clintonové) při překonání minimální hranice pro vítězství 270 hlasů. Zároveň však pro Clintonovou přímo hlasovala většina Američanů – podle údajů CNN, téměř 62 milionů (47,9%), zatímco pro Trumpa méně než 61 milionů (47,1%).

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru