Mongolský mnich, který byl mumifikován před 200 lety, je stále naživu

Dvě stě let starý mumifikovaný mnich není mrtvý. „Nachází se ve stavu velmi hluboké meditace zvané tukdam,“ tvrdí zakladatel Ústavu buddhistického umění v Ulánbátaru, profesor Genhugiyun Purevbata.

Mnich sedí v poloze lotosu, do které se uvedl bezesporu sám během meditace. „Láma je v lotosové pozici vadžra, levou ruku má otevřenou a pravá symbolizuje kázání sútry, což je známkou toho, že není mrtvý, ale ve stavu hluboké meditace,“ tvrdí Purevbata. Podle něj bylo za posledních 50 let nalezeno 40 takto „zakonzervovaných“ mnichů.

„Základním znakem stavu hluboké meditace zvaného tukdam je, že pokračuje i po fyzické smrti. Mnich při něm medituje nepřetržitě po dobu tří týdnů a přijímá jen minimální množství potravy. Stav jeho těla se postupně mění, až se díky speciálním toxinům samo zakonzervuje do mumifikovaného stavu. Jako znak nejvyšší formy osvícení se pak kolem něj objeví duha,“ upřesňuje buddhistický mnich Barri Kerzina.

Mnichovy ostatky chtěl jistý překupník prodat na černém trhu. Mumii ale objevila policie a nechala ji převézt do Ústavu buddhistického umění k odborné expertize. Moderní lékařská věda má jasno: mnich je mrtvý, ale buddhisté tento názor kategoricky odmítají.

(KPa, ProcProto, Foto: ProcProto)

Přejít nahoru