NATO zvýší bojovou pohotovost, kvůli údajné „agresi” Ruska!

NATO plánuje přesunout „statisíce vojáků” do bojové pohotovosti v posíleném režimu kvůli rostoucímu napětí s Ruskem, napsaly The Times s odkazem na generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

Jak noviny poznamenaly, vedení NATO má v úmyslu připravit dostatečný počet vojáků pozemních vojsk, kteří by odolali „ruské agresi”.

Stoltenberg řekl, že Aliance pro mnoho let sledovala, jak se Rusko vojensky posiluje, a rovněž aktivně využívá rozsáhlou propagandu mezi jejími spojenci. To je důvod, proč je NATO „nuceno odpovědět” Moskvě nejvýraznějším posílením kolektivní bezpečnosti od konce studené války, řekl (nelze si odpustit poznámku, jak statisice vojáků ve zvýšené bojové pohotovosti „vzdoruje“ ruské propagandě – pozn. red.).

„V armádách členských zemí NATO slouží dost lidí. Nyní zvažujeme opatření, která by zkrátila čas pro nasazení těchto vojáků,” uvedl generální tajemník NATO.

Ještě před pár dny ovšem Stoltenberg hovořil poněkud jinak:

„Nevidíme bezprostřední hrozbu Ruska proti jakémukoli spojenci v NATO,” řekl v rozhovoru pro Deustche Welle. Poznamenal, že mluvit o nové „studené válce” není nutné – částečně proto, že nyní neexistují dva vojenských bloků, které jsou vzájemně proti sobě, což byl případ se zeměmi Varšavské smlouvy a NATO. Nicméně doplnil, že je „Rusko ochotné použít vojenskou sílu proti sousedům Gruzii a Ukrajině“.

(KPa, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru