Ve Spojených státech se připravují na srážku asteroidu se Zemí

Američtí představitelé provedli velitelské a štábní cvičení pro případ srážky asteroidu se Zemí, uvedl portál Space.com s odkazem na kosmickou agenturu NASA.

Výcvik byl zahájen NASA a americkou Agentury Federal Emergency Management (FEMA), za účasti národních laboratoří, velkých státních vědeckých a technologických center, které patří do struktury ministerstva energetiky a amerického letectva Pentagonu.

V rámci cvičení výzkumníci analyzovali připravenost různých struktur pro společné akce v případě nouze, jakož i nacvičovali opatření k zabránění paniky a ochrany lidí před následky katastrofy.

Scénář předpokládá, že asteroid měřící 100 až 250 metrů dopadne na Zemi 20. září 2020, přičemž úder zasáhne jižní Kalifornii a její blízké okolí.

Jak uvedl nový šéf vedeckého vedení NASA Thomas Tsurbuhen, hrozba katastrofy je velmi reálná, ale nyní, na rozdíl od jakékoliv jiné doby v historii se může lidstvo na to připravit a zmírnit jeho dopad.

Nedávno bylo ohlášeno, že NASA vyvinula systém včasného varování před „asteroidovým útokem”, který může téměř zaručit odhalení jakéhokoliv blížícího se nebezpečného asteroidu pět dní před tím, než se přiblíží k Zemi.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru