První snímek Země z oběžné dráhy byl pořízen už před 70 lety

Jestli jste si mysleli, že poprvé jsme mohli naši modrou planetu vidět z orbity díky snímkům, které pořídila ruská sonda Sputnik v roce 1957, nebo dokonce až kosmonaut Jurij Gagarin o čtyři roky později, jste vedle jak ta jedle. První fotografie vznikla už 24. října 1946 a pořídila ji raketa V-2, kterou vyvinula nacistická Třetí říše.

Do výšky 104 km ji ale vypustili Američané ze základny White Sands v Novém Mexiku. Na její palubu umístili fotoaparát Devry a právě díky tomu pozemšťané poprvé v historii spatřili, jak naše Země vypadá z vesmíru.

Protože V-2 byla zbraní, kterou Spojenci nedisponovali, na konci války Rusové i Američané zabavili jako válečnou kořist dokumentaci k její výrobě a pozatýkali i příslušníky raketového týmu. S nimi nezacházeli jako s válečnými zajatci, ale umožnili jim pracovat dále na programu a na vývoji nových a silnějších raket v naprostém utajení. Američané tímto způsobem spolupracovali s hlavním německým vývojářem Wernherem von Braunem, jehož zásluhou mohli tuto misi uskutečnit. Koho ale napadlo umístit na palubu V-2 fotoaparát, se dnes už neví.

Zatímco snímky Země pořízené v roce 1946 jsou zcela autentické, v rovině spekulací zatím zůstává informace, že prvním člověkem, který se dostal do vesmíru, nebyl Gagarin, ale německý astronaut. Třetí říše totiž vyvinula už v roce 1941 obří 100tunový raketový systém pod názvem A9/A10, kterému se později začalo říkat V-3.

A jeho prostřednictvím vyslali nacisté prvního člověka na oběžnou dráhu už v roce 1943. Ještě v roce 1990 média informovala, že dotyčný astronaut je stále naživu, jeho jméno ale zveřejněno nebylo. Údajně měl dožít v psychiatrické léčebně v NDR.

A je tu ještě kurióznější spekulace: v témže roce, tedy 1943, prý Němci vyslali i první pilotovanou misi na Měsíc, jejíž účastníci se vrátili až po 47 letech. V Atlantském oceánu, kam jejich modul dopadl, je našli Američané a zjišťovali, jaké bylo jejich poslání a jak na Měsíci vlastně přežili. Výsledky tohoto vyšetřování nebyly nikdy publikovány. Vzhledem k tomu, že tohle už je opravdu z říše bajek, je to i docela pochopitelné…

(KPa, ProcProto, Foto: ProcProto)

Přejít nahoru