Spiegel: Merkelová je absolutně nevhodná kancléřka!

Angela Merkel není kancléřka vhodná pro Německo, které inklinuje ke stabilitě, napsal Der Spiegel. A tvrdě si to s kancléřkou vyřizuje pod titulkem: Angela Merkel Die Falsche Kanzlerin.

Slibuje vše, co je drahé a hodnotné pro Němce, ale od okamžiku, kdy se ocitla u moci, věci se změnily: evropská integrace krachuje, v Německu roste sociální napětí, vztahy s Ruskem v politické oblasti se stal nepřátelský. Za to všechno už země zpalatila vysokou cenu, podtrhuje německý časopis.

Německá kancléřka Angela Merkelová chce zůstat na další funkční období, a jsou lidé, kteří jsou s tím spokojeni, píše německý časopis Der Spiegel. Myslí si, že Merkelová bude schopna splnit slib, který nedávno dala v Bundestagu: “Německo zůstává Německem – se vším, co v něm je pro nás drahé a cenné.” To je ale omyl, je si jistý autor.

Během doby kacléřství Angely Merkelové prošly Německo a Evropa radikální změnou. Evropská integrace je v troskách, důležité principy německé politiky, které jsou v platnosti po druhé světové válce, se dnes neplní, zdůraznil novinář. Angela Merkel není kancléřkou uchování, je kancléřkou změn, tvrdí Der Spiegel, a ne v pozizitivním smyslu..

Vztah Němců a Merkelové označuje autor článku za „historii stálých nedorozumění”. Připomněl, že během poslední volební kampaně se veškerý její politický program svešel do jediné věty: „Vy mě znáte.” Ale je to zcela nepravdivé, zdůrazňuje publikace. „My ji neznáme,“ napsal německý novinář. „Kancléřka se stylizuje do pozice klidné síly. Jenže pouze občané musí zůstat v klidu.“

Podle publikace, Merkelová jako kancléř zavedla praxi „politické anestezie”. Operace se provádí, když pacient usne, a „pacient – to je každý z nás”, vysvětluje autor.

Německý sociální stát, evropská jednota, vztah k Rusku, stranický systém – to vše se změnilo od okamžiku, kdy se Angela Merkelová dostala k moci, upozorňuje Der Spiegel. Je možné ji omlouvat tím, že se nestala příčinou těchto změn, ale pak není jasné, proč by to měla mít pod kontrolou i v budoucnu. Tak či onak, Merkelová zůstává i po jedenácti letech ve vládě velkou neznámou, píše německý časopis.

Podle autora se Merkelová řídí politickou filozofii Machiavelliho: „Každý vidí, čím se zdáte; jen pár lidí si všimne, kdo jste.” Angela Merkel se chová skromně, ale existuje také „marná skromnost”. Ovládá umění zabalit touhu po moci do krásných slov a pojmů o zodpovědnosti, píše Der Spiegel. „Angela Merkelová je mistr skromnosti”, a stejně tak velkého divadla, stejně jako Donald Trump, tvrdí autor.

Nezájem Merkelové o Evropu, její zanedbání sociálních rozdílů, jeho nepřátelství vůči Rusku – Německo již zaplatilo vysokou cenu za takovou kancléřku, za údajnou předvídatelnost a stabilitu, zdůrazňuje Der Spiegel. A nyní jde do toho znovu. „Děkuji, ale ne,“ uzavírá autor materiálu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru