Volby v USA: Prezidentem se stává Donald Trump

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Trump sa stal víťazom po tom, ako podľa priebežne zverejňovaných výsledkov získal aj hlasy desiatich voliteľov v štáte Wisconsin, čo spolu s ďalšími ziskami znamená, že presiahol hranicu 270 voliteľov. Tí majú zvolenie newyorského magnáta potvrdiť 19. decembra, na čo bude môcť Trump 20. januára vystriedať v Bielom dome dosluhujúceho Baracka Obamu.
Republikán Donald Trump bude v poradí 45. prezidentom USA.

Clintonová spočiatku v predbežných výsledkoch viedla, no radikálny zvrat nastal po tom, čo Trump vyhral v kľúčových štátoch ako Florida, Severná Karolína a Ohio, čo znervóznilo všetky liberálne médiá…

8:30 Podľa predbežných výsledkov Donald Trump voľby vyhral! Má už mať hlasy 278 voliteľov, pričom pre zvolenie za prezidenta bolo potrebných 270 hlasov. Clintonová zatelefonovala Trumpovi, údajne mu povedala, že sa vzdáva a prijíma porážku.

8:10 Clintonová stúpla o 3 hlasy voliteľov – z 215 na 218, Trump na 266.

7:47 Trump zvíťazil aj v Pensylvánii, vedie už 264 hlasmi! Ľudia hovoria o zázraku a o vypočutých modlitbách…

Liberálni analytici zasa o tom, že odborníci podcenili Trumpa. Nepodcenili, len s najvyššou pravdepodobnosťou klamali v prieskumoch a bezúspešne Trumpa mediálne lynčovali.

“Toto je politický zázrak modernej doby, ktorého sme sa stalis vedkami… Americký národ si povedal, čo je veľa, to je veľa”, Sean Hannity pre Fox news.

7:30 Podľa informácií New York Times sú šance na víťazstvo Trumpa približne 95%. New York Times predpokladá, že Trump získa približne 300 hlasov zboru voliteľov prezidenta USA. Predpokladané víťazstvo Trumpa sa už prejavilo aj na pohybe svetových trhov, Dow Jones Idnustrial klesol o 4%, index S&P500 sa znížil približne o 5%.

Dolár klesol o 3,5%, Index doláru, ktorý stanovuje jeho silu voči košu šiestich rezervných valút sa znížil o 1,3% na 96,58. V Ázii takisto trhy pokračujú v negatívnej dynamike. Hang Seng klesol o 2,8%, , Nikkei 225 klesol o 4%.

Mexické pesos kleslo o 12%. Mexičania predpokladajú, že víťazstvo Donalda Trumpa bude mať negatívny dopad pre mexickú ekonomiku. Keďže väčšina obchodníkov predpokladala víťazstvo Clintonovej, reakcia trhov je značne chaotická. Odborníci predpokladajú, že približne 2 týždne môžu byť na svetových trhoch značne výkyvy.

Zlato zdraželo o 3,5% ( $ 1317 za uncu), štátne obligácie USA stratili približne 5,5%.

7:10 Podporovatelia Clintonovej sú v slzách. Veľa mainstreamových médií na Slovensku sa taktiež utápa v smútku, ktorý je cítiť v ich článkoch a analýzach, v ktorých sa nazdávajú, že Clintonová zanedbala kampaň v krajinách, kde si bola istá víťazstvom (napr. Florida), či dokonca, že voliči už na svete prestávajú voliť “strategicky”.

6:48 Trump už vedie v pomere 244 : 215. Je takmer isté, že voľby vyhrá Donald Trump, podľa denníka The Telegraph sú jeho šance až 95%.

6:40 Clintonová už zvíťazila v 17 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon, Washington, Nevada) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 215 hlasov voliteľov. Súčasný pomer hlasov je 215 ku 238 (Clintonová versus Trump).

Republikáni predčili očakávania najmä na Floride, kde sa očakávalo, že vyhrá Clintonová na základe hispánskych hlasov. Clintonovej nádeje o jasnom víťazstve už sú zatienené teraz vďaka Trumpovmu nečakanému úspechu na Floride zatemnené.

Clintonová vyhrala bitku vo Virgínii a Colorade ale k víťazstvu potrebovala tiež Michigan, Nevada, Iowu a Pensylvániu, aby jej šance ožili. Konečné exit polly podľa Fox News najprv dávali Clintonovej náskok o 4 body a dokonca agentúra Reuters hovorila o jej 90% šance na víťazstvo.

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 24 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida, Georgia, Iowa), pričom získal 238 hlasov voliteľov. 239 hlasov voliteľov.

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v 16 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon, Washington) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 209 hlasov voliteľov.

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

(KPa, hs.sk, Foto: JStone / Shutterstock.com)

Přejít nahoru