Po vzoru Merkelové: Hlina chce kontrolovat internet a trestat lidi za názory

Podnecovanie násilia a neznášanlivosti na internete by malo byť postihované. Zákon totiž platí aj na internete. TASR to povedal predseda KDH Alojz Hlina po tom, čo sa tento týždeň zúčastnil na zjazde Kresťanskodemokratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Essene. KDH a CDU sú partneri v konzervatívnej Európskej ľudovej strany (EPP).

O tom, že zákon platí aj na internete hovorila podľa Hlinu práve Merkelová. “A ja s jej názorom súhlasím,” uviedol. Nepozdáva sa mu, že násilie podnecujú na internete aj niektorí politici na Slovensku. Internet v našej krajine označil za toxický. “Je zahltený hlúposťami, primitívnosťami a klamstvami. Niektorí politici otočia svoj mobil smerom k sebe a spustia tirádu slov, ktoré okrem toho, že vypovedajú dosť o mentálnom svete samotného ‘samokameramana’, sú častokrát aj za hranou zákona,” poznamenal Hlina.

Zdôrazňuje potrebu postihov pre protizákonné konanie aj na internete. Predseda KDH bude lobovať za prijatie opatrení, ktoré by viedli k takýmto postihom. Nazdáva sa, že pokiaľ nebudú trestané výroky na internete, ktorými ľudia podnecujú k násiliu a neznášanlivosti, “tak nás ‘sloboda’ napísať na internet hocičo, nakoniec zabije”.

Zároveň poukázal potrebu a dôležitosť silných politických strán. “Silné strany chránia demokraciu. Sú jej garanciou, či sa to niekomu páči, alebo nie. Ak nechceme parlamentnú demokraciu, tak pokojne pokračujme v deštrukcii demokracie tým, že v parlamente budú strany, ktoré nemajú atribúty strany,” vyhlásil, pričom toto jeho vyhlásenie o ochrane demokracie sinými stranami je v priamom rozpore z jeho chuťou kontrolovať internete a postihovať ľudí za názory.

Demokracia v podaní “silných strán” je momentálne verejnosťou odmietaná pre ich neschopnosť riešiť problémy bežných ľudí a načúvať im. Kontrolovať internet a šikanovať ľudí za názory je cesta do pekla a “silné strany” zdá sa sú jej garantom. Je to presný opak toho čo bežní ľudia potrebujú. Od mimoparlamentného KDH by človek čakal, že skôr bude načúvať občanom, že bude brať vážne ich názory a postoje, ktoré dnes ľudia najslobodnejšie vedia vyjadriť na internete a nie, že im tieto názory zatrhne a vezme im slobodu slova a slobodu vyjadriť sa.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru