Trump telefonoval Zemanovi a pozval ho na návštěvu do USA

Prezidentovi Milošovi Zemanovi telefonoval Donald Trump. Po maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi tak zavolal aj hlave českého štátu. Zeman s Orbánom boli jediní vysoko postavení európski činitelia, ktorí republikánskeho kandidáta počas kampane podporili.

“Prezident republiky Miloš Zeman v utorok 6. novembra 2016 telefonicky hovoril s nastupujúcim prezidentom Spojených štátov amerických Donaldom Trumpom. Nastupujúci prezident USA Donald Trump v rozhovore ocenil skutočnosť, že prezident republiky bol jediným európskym prezidentom, ktorý ho verejne podporil ešte pred novembrovými voľbami v USA,” uviedol hovorca prezidenta Jiří Ovčáček.

Trump pozval prezidenta Zemana na návštevu Bieleho domu. Obaja predstavitelia sa zhodli na tom, že ideálnou príležitosťou bude apríl budúceho roka. Prezident republiky tiež pozval nového prezidenta USA na návštevu Českej republiky a toto pozvanie bolo prijaté.

Zeman má s Trumpom rovnaký pohľad na problematiku masovej migrácie a islamský terorizmus, čo vyvolalo nevôľu českých “umelcov a osobností”, ktorí zahrali veľmi nepriateľské predstavenie voči prezidentovi v Show Jána Krausa tu.

Výraznú podporu týmto angažovaným umelcom prejavoval aj americký veľvyslanec Andrew Schapiro, ktorý sa skrze nich rozhodol viesť vojnu s českým prezidentom. Po nástupe Trumpa si však môže zbaliť kufre. Pred tromi týždňami totiž český prezident volal s Trumpovou exmanželkou Ivanou, ktorá vyjadrila želanie stať sa americkou veľvyslankyňou v Prahe, v čom ju Miloš Zeman podporil a povedal jej, že lepšiu veľvyslankyňu USA do Prahy poslať nemôžu.

Kiska sa zatiaľ telefonátu nedočkal. Nepomohla ani náhla výmena poradcu Bútoru. Tých výmen bude zrejme potrebných podstatne viac, pretože pri takomto štýle zahraničnej politiky si bude môcť onedlho prezident Kiska podať ruku iba s predstaviteľom chunty na Ukrajine Porošenkom a aj šéf “ostrova stability” Erdogan by dnes už asi zaváhal.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru