Číňané se zmocnili podvodního amerického dronu před zraky Američanů

Ako informovala CNN odvolávajúc sa na svoje zdroje v oficiálnych amerických kruhoch, čínska vojenská loď sa zmocnila podvodného amerického dronu pred zrakmi posádky americkej lode Bowditch.

Incident sa odohral vo vodách Juhočínskeho mora. Loď Bowditch sa pristavila 100 míľ od filipínskeho prístavu Subic Bay, aby vyzdvihla dva podvodné drony. Avšak v tej istej chvíli čínska loď spustila na vodu loďku a jej posádka vzala so sebou jeden z podvodných dronov.

Američania sa pokúšali spojiť s čínskou loďou a žiadali jej posádku o vysvetlenie celej udalosti, no neúspešne. Americká televízia CNN poznamenáva, že čínski vojaci často označujú americké oceánografické výskumné lode za špiónov. Američania tvrdia, že dron v danej chvíli jednoducho meral stav oceánu. Pentagon zatiaľ incident, ktorý sa pre americkú stranu neskončil dobre, oficiálne nekomentoval.

Najnovšia príhoda z Juhočínskeho mora potvrdzuje nový trend vo svetovej politike, podľa ktorého už USA ani zďaleka nie sú jediným hráčom, presnejšie diktátorom na svetovej scéne, ktorý si môže kdekoľvek robiť čokoľvek sa mu zachce.

A to napriek výrokom ich doterajšieho prezidenta, paradoxne nositeľa Nobelovej ceny za mier Obamu, že či už sa to niekomu páči, alebo nie, „Amerika je výnimočná“, ktoré nápadne pripomínajú hitlerovské ponímanie a heslá typu „Deutschland über alles!“

1.júla tohto roku čínsky prezident Si Ťin-pching vo svojom prejave pri príležitosti najväčšieho čínskeho sviatku uviedol: “Svet sa nachádza na hrane radikálnych zmien, vidíme, ako sa postupne rozpadá EÚ, ako sa rúca ekonomika USA, a to všetko sa skončí vznikom nového svetového poriadku. Tak, ako kedysi, už nebude nikdy, o 10 rokov nás čaká nový svetový systém, v ktorom budú hrať kľúčovú rolu Čína a Rusko.” Alebo – Rusko a Čína.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru