Ministerstvo obrany Ruska o operaci v Aleppu: Rusko dokázalo nemožné

Vyvedení ozbrojenců a jejich rodin z Aleppa poskytlo novou příležitost vyhlásit režim zastavení bojových operací i v jiných částech Sýrie, prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov.

Konašenkov rovněž dodal, že „jde o reálné rozdělení takzvané ‚umírněné opozice‘ od neústupných radikálů, které proběhlo díky úsilí ruských důstojníků ze střediska pro usmíření. Jinak řečeno, provedli jsme to, co naši američtí partneři celý rok pokládali za nemožné.”

„Tato operace ruského střediska prokázala, že to, co je dnes nezbytné pro pokrok v otázce usmíření, je ochota dosáhnout dohody se všemi stranami konfliktu přímo na ‚zemi‘ vyjma teroristických skupin,” zdůraznil Konašenkov.

Dále dodal, že „veškerá snaha nahradit složitá vyjednávání s ozbrojenou opozicí nějakými konferencemi v útulných západních městech za účasti představitelů ‚vysokých vyjednávacích výborů‘ nebo vysíláním do Aleppa nějakých ‚pozorovatelů‘ nikam nevede. Čím dříve si to uvědomí v Paříži, Londýně a Washingtonu, kteří zatím ani nebyli schopni poslat humanitární pomoc do Sýrie, tím dříve nastane mír v zemi.”

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru