Farage: Francouzské volby mohou ukončit Evropskou unii

Jeden z hlavných tvárí boja za odchod Británie z EÚ a bývalý predseda Britskej strany UKIP, Nigel Farage neskrýva nadšenie nad možným koncom Európskej únie. Podľa Faraga o konci tohto Európskeho spolku môžu rozhodnúť francúzske voľby. Ak by sa totiž Marine Le Penová stala prezidentkou Francúzska, koniec EÚ by bol takmer istý.

Nigel Farage spočiatku príliš nepodporoval francúzsku nacionalistku Marine Le Penovú. Jej strana je totiž v médiách často označovaná nelichotivými prívlastkami vzhľadom na jej minulosť, keď stranu viedol ešte otec už spomínanej súčasnej predsedkyne strany Národny front.

Pre denník Sunday Express Farage uviedol, že podporí akéhokoľvek “absolútne slušného euroskeptického” kandidáta strany Debout la France (DLF). Už skôr uviedol, že by dal prednosť kandidátovi Nicolasovi Dupont-Aignan z DLF, ktorý sa ale s najväčšou pravdepodobnosťou do druhého kola prezidentských volieb nedostane. Aj preto je vraj pripravený podporiť Marine Le Penovú, ktorá by podľa jeho mienky mohla úplne zničiť Európsku úniu. Informoval o tom portál globe24.

“Ja ju poznám. Ona je veľmi odhodlaná a brilantná v televízii. Domnievam sa, že je absolútne brilantná. Keď sa na ju pozeráte, ako skladá svoje argumenty a ako je angažovaná, je naozaj dobrá. Je tu ale veľa balastu, a to je ten problém,” povedal euroskeptik Farage.

Národný front bol založený v roku 1972 otcom súčasnej predsedkyne, Jean-Marie Le Penom. Medzi jej členov patrili niektoré kontroverzné postavy, vrátane samotného Le Pena, ktorý si vyslúžil kritiku napríklad svojimi slovami o holokauste, za ktoré bol odsúdený, ako aj ďalšími antisemitskými poznámkami.

Podľa Faraga sa však Marine Le Penová snaží svoju stranu posunúť vpred a vyhýba sa rasizmu či antisemitizmu, preto je možné, že ju pred budúcoročnými aprílovými prezidentskými voľbami podporí.

Podľa prognóz sa v druhom kole stretne v bitke o post francúzskej hlavy štátu práve Le Penová a Francois Fillon, ktorý v nedeľu vyhral pravicové primárky. Socialisti si svojho kandidáta ešte len zvolia, nech ním ale bude ktokoľvek, už teraz je považovaný za outsidera.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru