Focus: Jak se Evropská unie téměř pohřbila

Tento rok byl pro Evropskou unii krizový – Evropské společenství je v tak oslabeném stavu beznaděje, že je její přežití v sázce, píše německý vydání Focus.

Lídři 28 členských států EU a jejich vlády během posledního summitu odcházejícího roku budou opět prokazovat životaschopnost unie. “Nicméně, je ještě možné zastavit její rozpad?” ptá se autor.

Evropská unie byla původně koncipován jako model pro zajištění míru, ale stále trpí tím, že její členové jsou zaměřeni na vlastní národní zájmy, píše Focus. Podle autora jeden z nejtěžších úderů evropské jednotě způsobil Brexit.

„EU se zbavuje společně britské druhé největší ekonomiky a důležité diplomatické síly v OSN,” konstatuje článek. Kromě toho je zde nebezpečí, že následovat příkladu Londýna budou i další země, a pak základ, na němž Evropská unie stojí, se rozpustí.

„Nebezpečí zhroucení Evropské unie stále existuje. Pravicová populisté, například v Nizozemsku a ve Francii, rovněž žádají výstupení z EU. V březnu se budou konat volby v Nizozemsku. Podle posledních průzkumů má nejlepší šanci na výhru pravicová populistická strana svobody Geerta Wilderse. Ve Francii má Marine Le Penová se svojí Národní frontouvelkou šanci dostat alespoň do druhého kola voleb,” připomíná článek.

Euroskepticismus není cizí ani Rakousku: Rakouská strana svobodných prohrála prezidentské volby, ale její vůdce, Heinz-Christian Shtraher se chce stát spolkovým kancléřem. Euroskeptici j na popularitě v dalších zemích.

„Itálie, Maďarsko a Polsko – ve všech těchto zemích politické síly, které podporují evropský projekt, ustupují stranám, které hážou na Brusel zodpovědnost za prakticky všechny potíže, kterým čelí Evropská unie, a v Německu, může tento trend zesílit na pozadí nadcházejících parlamentních voleb,” poukazuje Focus.

Hlavní výzvou evropské soudržnosti se stal příliv migrantů, uvádí autor. Podle něj se německá kancléřka Angela Merkelová silně mýlíla ve víře, že Evropa jednotně pomůže uprchlíkům. Distribuce uprchlíků v zemích EU zůstává nerealizovaným projektem.

„Projekt zastavili zejména v Polsku, České republice, Maďarsku a na Slovensku. Poslední dvě země dokonce napadly rozhodnutí o přidělování kvót u Evropského soudu. Tón v Evropě je čím dál tvrdší. Otevřeně se hovoří o možnosti zavedení sankcí proti těm, kteří odmítají přijímat uprchlíky,” uvádí se v materiálu.

Další hrozbou pro evropskou jednotu může nastat, pokud Turecko rozbije dohodu s EU o migraci. Kromě toho se situace komplikuje teroristickými útoky ve Francii, Belgii a Německu, za nimiž stáli za islamisti, podotýká publikace.

Dalším negativním faktorem je dopad hospodářské a dluhové krize – jihoevropské země trpí vysokou nezaměstnaností, zadlužením a slabou ekonomikou, pokračuje.

Nicméně, hlavním problémem v EU je ztráta důvěry v Evropu, tvrdí autor. Evropa už není schopna vyřešit problémy, sama se stává problémem, dodal.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru