Havarovaným Tu-154 letěli hudebníci Alexandrovova pěveckého souboru a novináři

Havarovaným u Soči Tu-154 letěli umělci Alexandrovova armádního pěveckého souboru a devět novinářů, sdělila v neděli tisková služba ministerstva obrany RF.

„Na palubě zmizelého z radarů letadla Tu-154 byli vojáci ozbrojených sil RF a také umělci Alexandrovova pěveckého souboru, jež letěli na základnu Hmeimim (Sýrie), aby blahopřáli ruskému leteckému oddílu k Novému roku, a devět zástupců ruských masmédií,” praví se v zprávě.

Akademický armádní Alexandrovův soubor je největší vojenské umělecké těleso v Rusku založené v roce 1928. Soubor měl triumfální pohostinská vystoupení v Československu, Mongolsku, Finsku, Polsku, v roce 1945 uspořádal koncert pro účastníky Velké trojky.

V době Druhé světové války měl soubor asi 1500 koncertů, natáčel desky, zpíval v rozhlase. Náčelníkem souboru, uměleckým vedoucím Akademického Alexandrovova armádního pěveckého a tanečního souboru je generálporučík Valerij Chalilov.

V současné době má soubor v repertoáru více než dva tisíce děl. Jsou to lidové písně a tance, vojenské tance, písničky domácích autorů, duchovní hudba, klasická děla ruských a zahraničních skladatelů, hity světové populární hudby. Soubor koncertuje ve vojenských posádkách, jednotkách Ruské armády.

Nejednou pořádal koncerty v místech válečných akcí: v Afghánistánu, Jugoslávii, Podněstří, Tádžikistánu, Čečenské republice. Alexandrovci procestovali s koncerty celé Rusko, měli pohostinská vystoupení ve více než 70 evropských, asijských, afrických a amerických zemích a všude sklízeli úspěch. V České republice plánoval sbor turné v květnu.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru