Německo zavádí „cenzurní“ úřad pro boj s dezinformacemi

Naše ministerstva vnitra, obrany a zahraničí oznámila před více jak měsícem založení „jednotek“ pro boj s propagandou a jak by řekl klasik „zase jsme o krok před nimi“, neboť v Německu se informace o založení cenzurního úřadu objevila až nyní.

Merkelové vláda plánuje zřídit úřad na ochranu před nepravdivými zprávami. V úřadu, který má podléhat ministerstvu vnitra bude pracovat 500 úředníků.

Zprávu o úmyslu zřízení “cenzurního” úřadu oznámil německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

„Ústavou zaručená svoboda projevu a svoboda tisku je v této zemi velmi ohrožená. Ministerstvo vnitra plánuje založit „cenzurní monstrum“, upozorňuje Bernhard Rohleder, předseda sdružení IT.

Vláda Angely Merkelové je v poslední době podrobena hlasité kritice za svoji chybnou a mnohdy i protiprávní politiku.

Kritické informace přinášejí tzv. alternativní média a podle vládních činitelů to nejsou vždy „kvalitní média“. Lidé hledají rozmanitost ve zprávách, které se také šíří po sociálních sítích.

Ale německá vláda má na tuto „informovanost“ svůj názor : Vzhledem k tomu, že je „obtížné politicky komplexně informovat občany, chce mnoho členů Merkelové vlády tyto alternativní média a zprávy z nich cenzurovat. Ministr vnitra v nejbližší době navrhne založení Úřadu pro boj s dezinformacemi.

Jak je uvedeno ve zprávě ministerstva vnitra, rozhodnutí, které zprávy mohou být označeny jako nesprávné, bude vydávat spolkový tiskový úřad.

Zvláště “s ohledem na blížící se volby by mělo být vše provedeno velmi rychle,” uvádí se ve zprávě.

Shrnuto: Kritika by měla být diskriminována a to z peněz daňových poplatníků.

Jak již pro Prvnizpravy.cz uvedl v komentáří Jaroslav Bašta, “Demokracie a liberální demokracie? Asi jako kazajka a svěrací kazajka. Tato variace na starý vtip z doby totality (tehdy šlo o rozdíl mezi demokracií a lidovou demokracií) mi vytanul na mysli, když jsem s děsem v očích sledoval vystoupení českých ministrů obrany a vnitra na téma boje proti ruské propagandě.

Připadal jsem si jako bych omládl o více než čtyřicet let a vrátil se do doby, kdy z televizních obrazovek a z rozhlasu se dnes a denně nesla varování před působením štvavých vysílaček a nepřátelských ideo – diverzních centrál. Jediný rozdíl je v tom, že tenkrát nás ohrožovaly ze Západu, kdežto dnes jsou ti zlí imperialisti na Východě, v Moskvě a Pekingu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru