Juncker: EU není schopna zastavit Moskvu ani silou, ani sankcemi

„Zvláštní formou přetrvávající naivity” trpí ti, kteří věří, že nové sankce proti Rusku udělají na Kreml dojem, a pomohou vyřešit syrské „drama”, řekl vysílání německé televizi ZDF předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Kromě toho politik silně pochybuje o tom, že by Evropané chtěli „umírat za Sýrii” v případě, že bude vytvořena jediná evropská armáda.

Televize připomněla, že v Evropském parlamentu Junckerův kolega Manfred Weber řekl, že ruské ruce jsou potřísněné krví a zazněl požadavek, aby stanovily nové sankce proti Moskvě během svých politik v Sýrii.

Jean-Claude Juncker, odpověděl: „Ti, kdo věří, že další sankce proti Rusku pomohou vyřešit drama v Sýrii, ukazují zvláštní formu přetrvávající naivity. To v Moskvě nevyvolá žádný dojem.“

„Diplomatickou cestou se snažíme (Rusko) ovlivnit. Mnozí se toho zúčastní. Nemyslím, že diplomacie je bezzubý tygr. V každém případě se jedná o zvíře, které kousne ne tam, kde chcete,“ poznamenal Juncker.

Šéf Ek se vrátil i vytvoření jednotné evropské armády: „Evropská komise navrhla vytvořit evropskou obrannou unii. Netvrdím, že zítra nebo pozítří bude mít Evropě svoji vlastní armádu. A také neříkám, že v případě vytvoření armády se použije v Sýrii. Nemyslím si, že by chtěli mnozí Evropané zemřít za Sýrii.“

„Nicméně jsme použili všechny prostředky, které máme k dispozici, a snažíme se hledat humanitární řešení syrského konfliktu,” dodal Juncker.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru