Pokud bude žena při sexu hovořit, její dítě bude koktat! Hovoří turecká brožura

Brožúra s názvom “Manželstvo a rodinný život” obsahujúca novomanželské tipy, spôsobuje v Turecku škandál. Údery na neposlušnú ženu účinkujú ako “liek”.

Kto má sobáš v tureckom meste Kutahya dostane ako “svadobný dar” od miestnej samosprávy pozornosť: ružovú brožúru s ružou a bielym srdcom s názvom “Manželstvo a rodinný život“. Je to návod, ktorý má pomôcť neveste a ženíchovi jednoduchšie nájsť cestu v bludisku manželstva – čo nie je také jednoduché.

Avšak tieto odporúčania v brožúre sú až také neuveriteľné, že vyvolali diskusiu v krajine.

“Duch dokumentu” ilustruje napríklad popis manželky: “Keď už bude žena Vašou manželkou a bude hovoriť pri sexe, Vaše dieťa bude koktať“. Ďalším všeobecným odkazom pre muža je: “Ožeň sa so ženou túžiacou po deťoch, roztomilou, ale musí byť panna,” ale tento odkaz po svadbe je už zbytočným.

Jedna, dve rany sú užitočné

Polygamia je veľmi užitočná pre mužov, ale v prípade ak je žena nemravná, muž by sa mal okamžite rozviesť a takáto žena by mala byť odsúdená na život bez muža. U muža je to iný prípad. Brožúra hovorí, že muž by mal mať dve manželky, lebo druhá privedie prvú k rozumu.

Brožúra legitimizuje násilie na ženách: ” Ak sa žena nepodriadi mužovi, neposlúcha svojho muža ako pána domu, môže ju muž zbiť” a ďalej sa v nej píše, že “Jedna, dve rany sú v takýchto prípadoch veľmi užitočné, sú účinné ako liek, treba manželke pripomenúť, kto je pánom domu“.

Taktiež sa v nej doporučuje ohľadom deľby práce, ako to nazvať, skôr konzervatívny model. “Byť zamestnanou je pre ženu zbytočnosť. Môže sa to spôsobiť, že žena spozná iného muža, ktorý by mohol byť atraktívnejší ako jej manžel a zaľúbi sa. Preto by mala mať “schované” nohy a zostať doma“.

To musí byť satira, však?

Niekoľko tureckých novín vrátane “Cumhuriyet”, priniesli správu o brožúre aj s oboznámením celkového stavu Turecka. Je potrebné si článok prečítať dva krát, aby sa človek ubezpečil, že to nie je satira.

Autorom je Hasan Caliskan, bývalý pracovník Úradu pre náboženské záležitosti.

Kütahya je mesto s 200.000 obyvateľmi, asi 250km juhovýchodne od Istanbulu. je to hlavné mesto provincie. Starosta je členom konzervatívnej islamskej strany AKP, ktorá je aj stranou prezidenta Erdogana, na ktoron si politici všimli výroky ako napríklad “ženy na verejnosti by sa nemali nahlas smiať“.

Kütahya je mesto, ktorého 5.000 históriu nikto poriadne nepozná, nakoľko tu žili rôzne národy. Teraz mesto upadá vďaka absurdnej brožúre. Opozičná strana CHP je šokovaná, lebo sa pod vedením AKP zvýšilo násilie na ženách aj prostredníctvom legitimizácie brožúrou. Len nedávno sa stali prípady zneužívania ako napríklad, keď jedno dievča napadol cudzí muž kopancami iba preto, že mala na sebe šortky, ktoré ho vzrušovali. Alebo údery a kopance si “vypýtala” žena zato, že tehotná behala po parku.

Brožúra z Kütahya sa stala známou vďaka Fatme Kaplan Hürriyet, námestníčke strany CHP, v čase keď sa v parlamente rokovalo o rozpočte pre Ministerstvo Sociálnych vecí a rodiny. Fatma Hürriyet o nej poslancom povedala, že je to voči ženám znevažujúci dokument.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru