The Nation: Spojeným státům nějak „zmizeli“ teroristi v Sýrii!

Američtí politici a média, když se jim to hodí, radikálně mění rétoriku, aby jim neunikla možnost vznášet obvinění proti Rusku, píše profesor Stephen Cohen na stránkách časopisu The Nation.

To znamená, že se americký výklad událostí v Aleppu v posledních týdnech zázračně obrátil vzhůru nohama.

Před několika týdny americký prezident Barack Obama souhlasil vést s Ruskem společnou vojenskou akci proti teroristům v Sýrii, ale nevyšlo to hlavně vinou Washingtonu. Dohoda propadla poté, co letadla USA napadla jižně od Dair az-Zaur provládní síly, konstatuje Cohen.

Ruské a syrské vojenské operace v Aleppu pokračovaly, ale Washington a média nyní tvrdí, že Damašek a Moskva nebojují proti teroristům, ale proti protiasadovským „rebelům”.

„Kam se ale poděli teroristi? Toto slovo z americké rétoriky vyškrtli, a nyní Rusko obviňují z „válečných zločinů” v Aleppu za vojenskou operaci, v níž měly Spojené státy působit jako plnoprávný partner,” připomněl autor článku.

Podle něj americká vláda, ani média nejsou plni obav, že v kontrolované části Aleppa vládními jednotkami jsou zabíjeny děti rukami „povstalců”, a že operace k osvobození iráckého Mosulu také, s největší pravděpodobností, připraví život mnoho dětí.

„Americká média přešla z mlhy studené války k falšování,“ zdůrazňuje Stephen Cohen na stránkách The Nation.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru