Soud uznal Geerta Wilderse za vinného z projevu nenávisti

“Nech bude verdikt akýkoľvek, budem ďalej hovoriť pravdu o marockom probléme a žiadny sudca, politik či terorista ma nezastaví,” napísal Wilders krátko pred vyhlásením rozsudku na Twitteri.

Anglický portál BBC dnes priniesol správu, že porota zložená z troch sudcov vyniesla rozsudok nad predsedom strany PVV Geertom Wildersom

V rozsudku bol uznaný vinným z prejavu nenávisti, proti Maročanom počas volieb v roku 2014. Dôvodom žaloby sa stala udalosť na zhromaždení v Haagu, kde počas reči žiadal priaznivcov, aby sa vyjadrili či chcú “menej alebo viac Maročanov vo vašom meste a v Holandsku“. Keď sa dav zakričal “Menej! Menej!” Wilders s úsmevom odpovedal: “Postaráme sa o to.”

V odôvodnení sa však súd kriticky vyjadril, že “správanie Wildersa bolo nevhodné pre politického vodcu”

Wilders sa bránil, že jeho komentáre by mali byť chránené jeho právom na slobodu prejavu. Ale sudcovia rozhodli, že jeho sloboda má svoje medze a že toto právo nemôžu byť použité na obmedzenie slobody druhých – v tomto prípade menšinovej skupiny.

Napriek uznaniu viny, súd nevyriekol žiadny trest, vraj stačí samotné uznanie za vinného.

BBC ďalej uvádza, že v skutočnosti súd poskytol Wildersovi všetko, čo potreboval. Spravil z neho mučeníka, doprial mu verejnú popularitu a umožnil mu verejne prezentovať všetky svoje názory za pozornosti médií.

Wilders sa na Twitteri vyjadril, že súd odsúdil jeho a polovicu holandského národa.

K prípadu sa vyjadril aj Gatestone Institute vo svojom komentári, v ktorom obhajoval slobodu prejavu a právo vysloviť názor aj v prípade, že sa ním niekto cíti dotknutý.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru