Studenti střední školy vyrobili 750 dolarový lék na HIV za pouhé 2 dolary

Poté, co Martin Shkreli zvedl cenu Daraprimu, protiparazitálního léku používaného u pacientů s HIV na celém světě, z 13,50 $ na 750 $, se stal rychle jedním z nejvíce nenáviděných lidí na světě.

Od té doby došlo k neuvěřitelné prudké reakci.

Shkreli se pokusil o nápravu škody, kterou utrpěl prodej tohoto léku a nakonec snížil jeho cenu o 50 % pro americké nemocnice (stále však byly náklady 30 krát vyšší, než předtím, kdy zvedl cenu).

Nesnížil náklady pro soukromé pacienty, kteří tak stále platí šílenou sumu.

To vyprovokovalo studenty v Austrálii k vytvoření 3,7 g aktivní složky Daraprimu za 20 $, která by se jinak na trhu prodávala v současných cenách mezi 35 000 až 110 000 $ .

To znamená, že jednu tabletu, kterou Shkreli prodává za 750 $ byste si nyní mohli zakoupit za pouhé 2 dolary.

Studenti z Austrálie dokázali vyrobit tento lék snadno a levně
Studenti středních škol v Sydney pracovali na mimoškolním projektu od té doby, kdy oznámili zvýšení ceny tohoto léku v roce 2015.

Všichni se shodují na tom, že práce na něčem podobném je stále aktivní.

„Práce na skutečných problémech, které lidi trápí, nám dodávala více entuziasmu“, řekl jeden ze studentů 17letý Austin Zhang.

Studenti pracovali na projektu s chemičko Alice Williamsonovou z Univerzity v Sydney prostřednictvím online programu s názvem Open Source Malaria, který je zaměřen na používání veřejně dostupných léků k léčbě malárie.

Poté, co strávili 12 měsíců hledáním bezpečnějšího způsobu jak syntetizovat tento lék, se jim podařilo úspěšně vytvořit 3,7 gramů pyrimethaminu (aktivní složky).

Potvrdil to spektrograf, který Williamsonová nazývá „jedním z nejkrásnějších spektrografů, jaké kdy viděla.“

Říká, že studenti syntetizovali množství léku odpovídající hodnotě kolem „110 000 $.“

I když nemají studenti v plánu tento lék prodávat, chtějí ukázat světu, že tabletka, kterou prodává Shkreli za 750 $, může být ve skutečnosti syntetizovaná a koupena za 2 dolary. Jim se to podařilo.

A kdyby nic jiného, ​​přinese to celosvětovou pozornost na cenu tabletky. Ve většině zemí po celém světě je možné si ji zakoupit za 1 $ nebo 2 $, ale v USA Shkreliho společnost omezila distribuci kvůli zadním dvířkům zvaným „uzavřený model distribuce“.

Pokud by chtěli vstoupit jiní výrobci léků na otevřený americký trh, museli by je srovnávat se Shkreliho výrobkem a nakonec by museli zaplatit miliony dolarů.

Tento děravý zákon tak drží nováčky mimo americký trh.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru