Teroristický útok v Berlíně: Do davu lidí vjel náklaďák a zabil 9 lidí

Berlínska polícia potvrdila, že nákladiak narazil do ľudí na vianočných trhoch na Breitschedplatzi v Berlíne. Polícia pre agentúru AFP už hlási 9 mŕtvych. Zranených je minimálne 50 ľudí.

Polícia: Zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že sa jedná o teroristický útok. Napriek vyjadreniu polície viaceré médiá tvrdia, že prvé známky vyšetrovania poukazujú na motív terorizmu.

Očitý svedok pre CNN uviedol, že nákladiak išiel rýchlosťou minimálne 65 km/hod a že vodič nepreukazoval žiadne náznaky spomaľovania. Útočník si vybral strategický čas, ľudia sa práve vracali z práce a mnohí z nich boli s deťmi na nákupoch. Ulice pešej zóny boli preplnené.

Najmenej deväť osôb zahynulo a množstvo ďalších dnes utrpelo zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v nemeckej metropole Berlín. Informovala o tom na Twitteri tamojšia polícia, ktorá ďalej uviedla, že incident vyšetruje ako teroristický útok.

 

K útoku došlo dnes večer neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí.

Nákladiak zišiel z cesty a vtrhol do pešej zóny. Po tom, čo zmietol ľudí, zanechal za sebou zmasakrované telá a zničené stánky. Útočníkovi sa údajne podarilo ujsť z miesta činu. Polícia ešte nepozná motív páchateľa. Sky News citujúc niektoré nemecké médiá však už tvrdí, že “prvé náznaky z vyšetrovania poukazujú na teroristický útok”.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru