Volitele, kteří odmítli hlasovat za Clintonovou, pokutovali

Washington udělil čtyřem volitelům pokutu ve výši 1 000 dolarů za to, že odmítli hlasovat za bývalou kandidátku na prezidenta USA Hillary Clintonovou. Informuje o tom Associated Press s odkazem na ministerstvo zahraničí.

Mluvčí ministra zahraničí David Ammons řekl, že „nevěrní volitelé” musí zaplatit pokutu do 60 dnů, jinak se úřad obrátí na soud.

Podle zákona volitelé podepisují závazek hlasovat za toho kandidáta, kterého podporuje strana. Washington deleguje do kolegia 12 lidí, hlasů za Clintonovou bylo však podáno pouze osm. Celkově v průběhu hlasování kolegia volitelů, kam patří 538 lidí, pravidla narušilo sedm z nich. Je to rekord od roku 1836, kdy své rozhodnutí změnilo 23 členů kolegia.

Čtyři narušitelé zastupovali Washington, kde zvítězila Clintonová. Tři z nich hlasovali za bývalého ministra zahraničí Colina Powella, a čtvrtý za indiánského náčelníka, který se nazývá Africkým Orlem Víry. Ještě jeden hlas demokratka ztratila ve státu Havaj, kde zástupce dal hlas Berniemu Sandersovi.

Již dříve bylo oznámeno, že v celkových volbách Hillary Clintonová porazila republikána Donalda Trumpa skoro o tři miliony hlasů voličů.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru