Papež poskytne Ukrajině 6 milionů eur na humanitární pomoc

Ukrajina dostane v týchto dňoch od Vatikánu šesť miliónov eur na riešenie humanitárnej krízy v krajine spôsobenej vojnou.

Ide o polovicu sumy, ktorá sa vyzbierala z iniciatívy pápeža Františka, v krajinách Európy v cirkevných zbierkach. Peniaze budú nasmerované cez apoštolskú nunciatúru na Ukrajine na projekty humanitárnej pomoci pre východ krajiny. Informujú o tom ukrajinské médiá.

Svätý Otec František 3. apríla tohto roku vyhlásil na 24. apríl zbierku pre Ukrajinu vo všetkých európskych kostoloch. Podľa hlavy ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Svjatoslava Ševčuka zároveň požiadal ukrajinských biskupov, aby zostavili zoznam tých, ktorí potrebujú pomoc. Podľa neho pomoc Vatikánu v rámci humanitárneho projektu „Pápež pre Ukrajinu“ bude rozdeľovaná adresne pre ľudí žijúcich na Donbase. Programy pomoci bude schvaľovať Vatikán.

Viac ako osem miliónov eur bolo poskytnutých aj pre organizácie, ktoré sa venujú núteným presídlencom z východu Ukrajiny. Tí museli kvôli konfliktu opustiť svoje domy. Pápež zdôraznil, že prosí, aby peniaze boli poskytnuté najbiednejším z biednych.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru