Znepokojivé důvody proč okamžitě přestat používat dětský pudr

Bez vědomí o jeho škodlivosti, jste pravděpodobně i vy někdy používali nějaký produkt vyrobený z mastku.

Mastek je součástí široké palety kosmetických přípravků. Jde například o make-upy, oční stíny či tělové pudry, včetně těch, určených dětem.

Nejnovější studie však poukázaly na to, že mastek může v případě vdechnutí silně poškodit plíce (a dokonce vyvolat i rakovinu plic).

Navzdory těmto vážným rizikům ho úřady zatím nestáhly z prodeje. Dokonce se nesnaží ani přinutit jeho výrobce, aby na obaly uváděli výraznější upozornění o možných rizicích.

Mastek a riziko rakoviny plic a vaječníků

Jedna starší studie z roku 1971 zjistila přítomnost mastku v 75 % případů rakoviny vaječníků, které studovali.

V jiné studii provedené 19 vědci v 8 různých zemích výzkum ukázal, že používání mastkových prášků v intimní oblasti zvýšilo riziko rakoviny vaječníků o 30 až 60 %.

Dá se říci, že za uplynulých 50 let jedna studie za druhou ukazuje, jak může být mastek nebezpečný.

Zde následuje pár důkazů podporujících tvrzení o možných zdravotních rizicích mastku:

  • Americká akademie pediatrů uvedla, že dětský pudr není více doporučeným prostředkem na prevenci dětským zapářky (z důvodu nebezpečí poškození dětských plic).
  • Dokonce navrhli, aby se na obalech uvedlo toto varování: „Častá aplikace mastkového pudru na ženské pohlavní orgány výrazně zvyšuje riziko rakoviny vaječníků“. (zdroj)
  • Experti z Ústavu pro bezpečnost materiálů (MSDS) uvádějí, že mastek obsahuje i malé množství krystalického křemene, což samo o sobě může způsobovat vážné zdravotní komplikace. Dále připomínají: „Časté vdechování prachu je spojeno s dýchacími potížemi. Dlouhodobé vystavení mastku může vést k tzv. mastencitídě, čili formě plicní fibrózy s následným vážným a trvalým poškozením plic. K podobným komplikacím dochází i při inhalaci křemičitanů, včetně rakoviny plic.

I přímo od výrobce dětských pudrů, firmy Johnson & Johnson, je na obalu jejich produktu uvedeno varování:

Jen pro externí použití. Skladujte mimo dosah dětí. Po použití dobře uzavřete. Nepoužívejte na poškozenou pokožku. Vyhněte se kontaktu s očima. Držte pudr dále od obličeje dítěte pro zabránění inhalace, které může způsobit problémy s dýcháním.

Některé lékařské zprávy uvádějí iritaci plic, dýchací potíže, kolaps dýchání a dokonce i smrt po inhalaci. (zdroj1, zdroj2, zdroj3).

Mnoho varování a zpráv poukazuje na zvýšeně riziko rakoviny vaječníků v případě aplikace mastku do intimních oblastí. (zdroj)

Závěr

Na závěr bychom ještě chtěli uvést jeden takový zásadní fakt: Mastek je blízký příbuzný známého karcinogenu – azbestu.

Rozhodnutí o tom, zda dětský pudr i nadále používat nebo ne, bude po tomto zřejmě jednoznačné.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru